FOTO

Neobični divovi: Čudesna, sramežljiva stvorenja čija je jedina obrana njihova veličina

Riječ je o sisavcima čija ženka na svijet donosi jedno mladunče i o njemu brine 18 mjeseci
 Norbert Probst/Imagebroker/Profimedia

Dugonzi su neobična, simpatična stvorenja s morskog dna. Žive u toplim vodama od istočne Afrike do Australije, uključujući Crveno more, Indijski ocean i Pacifik. Ovim sramežljivim divovima mi smo najveći neprijatelji. Tijekom povijesti lovilo ih se zbog iskoristivosti svakog dijela njihovog tijela. Premda mogu narasti do tri metra, potpuno su bespomoćni i ne mogu se obraniti od nas. Kad je riječ o drugim predatorima, a to su morski psi i krokodili, ipak imaju neke šanse u borbi za vlastiti život. U tom slučaju pomaže im njihova veličina - izgledaju prilično krupno, što često predatore odbija na prvi pogled, pa odu potražiti plijen koji bi mogli lakše uloviti.

Riječ je o sisavcima čija ženka na svijet donosi jedno mladunče i o njemu brine 18 mjeseci. Nakon toga se ili odvajaju ili ostaju zajedno, ovisi o njima samima. Naime, ove životinje vrijeme uglavnom provode same ili u paru, ovisi kako se osjećaju. Zbog toga nekad mladunče ostaje s majkom, a nekad odlazi svojim putem. Nekad ih se viđa u grupama, ali to kratko traje, jer obično u jednom staništu nema dovoljno hrane, pa dugonzi odlaze svaki svojim putem.

Žive od 50 do 70 godina, a hrane se morskim biljem. Taj posebni način prehrane doveo je do toga da ih se jako rijetko može pronaći u ZOO vrtovima i akvarijima. Imaju slab vid, ali su im zato sluh i njuh savršeni. Komuniciraju jedni s drugima i to uz pomoć niza zvukova, koji prenose poruke. Pod vodom mogu ostati oko šest minuta, a onda moraju na površinu po zrak.

Nažalost, prijeti im izumiranje. Zbog lova su u nekim područjima posve nestali - dogodilo se to u Sredozemlju te nedavno u Kini. Premda su u mnogim zemljama zaštićeni, čini se kako je ta zaštita na određenim mjestima stigla prekasno.

image
Mike Parry/Minden Pictures/Profimedia
image
Andrey Nekrasov/Imagebroker/Profimedia
image
Andrey Nekrasov/Imagebroker/Profimedia
image
Vkilikov/Alamy/Alamy/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 05:17