OPĆA KATASTROFA

Neviđeni pomor u našem zaljevu, uzgajivači očajni, stručnjakinja: Državni inspektori ovo moraju istražiti!

Pomor koji je nezapamćen. Cijeli život se bavimo ovim. Nikad nisam ni čuo za ovakvo nešto, kaže jedan uzgajivač

Ilustracija

 Luka Gerlanc/Cropix

U Malostonskom zaljevu događa se nezapamćeni pomor dagnji, a uzgajivači to pripisuju visokim temperaturama mora. Nedavno je, naime, izmjereno gotovo 30 stupnjeva. Od jutra obilaze lokacije i utvrđuju štetu, koja je, prema prvim procjenama, gotovo 80 posto u uvali Brijesta, poznatoj po najmasovnijoj školjkarskoj proizvodnji u tom kraju.

Braća Lazić obiteljskim uzgojem dagnji bave se na površini od desetak hektara. Procjenjuju kako je nastradalo gotovo 90 posto životinja.

- Pomor koji je nezapamćen. Mi imamo 25 godina obrta, cijeli život se bavimo ovim, i generacije prije nas. Nikada nisam ni čuo za ovakvo nešto - rekao je Zdravko Lazić u uvali Brijest, donosi HRT.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Kamenice su za sada još uvijek žive, tako da je pošast zahvatila samo dagnje. Uzgajivači u zaljevu Bistrina i susjednim uvalama tvrde da kod njih zasad nema uginuća. Prate stanje.

Stručnjakinja Ana Bratoš Cetinić smatra kako bi situaciju trebao istražiti državni inspektorat. Ona smatra kako je moguće da je utjecaj vrulja mogao biti dobar.

- Kada dođe određena količina slatke vode s tom temperaturom, jasno da onda i hladi to područje, pogotovo u dubljim slojevima, pa je onda i ugroženost od povišenih temperatura manja, ali to su sad sve špekulacije - rekla Ana Bratoš Cetinić, s Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2024 05:32