ISTRAGA U TIJEKU

Novi soj svinjske gripe prvi put otkriven kod ljudi: ‘Nadziremo ga, i sve koji su bili u kontaktu‘

Većina životinjskih virusa nije dobro prilagođena ljudskim stanicama i ne može širiti s osobe na osobu

Ilustracija

 Artinun Prekmoung/Panthermedia/Profimedia

Novi soj svinjske gripe, sličan virusu gripe koji trenutačno cirkulira kod svinja, prvi je put otkriven kod ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Jednoj je osobi dijagnosticirana infekcija - gripa A(H1N2). Nije objavljeno je li riječ o muškarcu ili ženi, no zna se kako je osoba posjetila liječnika opće prakse u Sjevernom Yorkshireu zbog problema s disanjem. On ju je testirao na gripu, a onda otkrio nešto neobično. Pacijent se posve oporavio, a nije poznato je li bio u kontaktu sa svinjama. Istraga je u tijeku, a nadzire se oboljela (i izliječena) osoba te svi oni koji su bili u kontaktu s njim, piše News Sky.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) rekla je da pomno prati situaciju i da se već radi na tome da liječnici testiraju sve one koji dolaze sa simptomima nalik običnoj gripi. Stručnjaci se boje da bi ovaj virus mogao kružiti među ljudima, a da je tek sad otkriven. Do sada je, od 2005. godine do danas, u svijetu otkriveno 50 slučajeva gripe A(H1N2)v kod ljudi, ali nijedan od njih nije genetski povezan s ovim sojem. On je sličan virusu kojeg imaju svinje.

H1N1, H1N2 i H3N2 glavni su podtipovi virusa svinjske gripe A kod svinja i povremeno zaraze ljude. Svaki od tih slučajeva odmah izazove brigu u javnosti, pa je tako i u ovom slučaju iz Ujedinjenog Kraljevstva. Jasno je zbog čega - neke od zoonoza su u prošlosti dovele do pandemija.

- Znamo da postoje bolesti životinja koje mogu prijeći na ljude, zbog čega su toliko važni visoki standardi zdravlja životinja. Mi radimo zajedno kako bismo zaštitili sve, a u ovom su se slučaju udružili veterinari i stručnjaci iz UKHSA - rekla je veterinarka Christine Middlemiss.

Stručnjaci umiruju: razloga za paniku nema. Većina životinjskih virusa nije dobro prilagođena ljudskim stanicama i ne može širiti s osobe na osobu. Ovaj slučaj ne govori da smo na pragu nove pandemije i soj bi mogao nestati jednako brzo kao što se pojavio. No, znanstvenici žele saznati više o ovom virusu kako bi bili sigurni koliko je prenosiv i utvrdili koliko je opasan za ranjive društvene skupine, poput starijih, djece ili onih koji imaju zdravstvenih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 01:46