BIOM

Objavljena publikacija o očuvanju čiopa u gradovima: ‘Ljudima je ovo važno, sretni smo zbog toga‘

Uz predstavljanje smjernica, glavna tema susreta bila je predstavljanje analize trenutnog stanja populacije čiopa u Dubrovniku
 Cropix

Kako gradovi neprestano rastu i zauzimaju sve veće površine prirodnih staništa, istovremeno raste i broj vrsta koje se prilagođavaju urbanom životu. Da bi te vrste očuvali, moramo razmišljati i tražiti načine na koje ćemo i u gradovima stvoriti skladan suživot s prirodom, poručili su iz udruge BIOM.

‘Gradimo u skladu s prirodom‘ projekt je kojeg provode u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Dubrovnik. Cilj im je očuvanje čiopa kao vrijednog dijela bioraznolikosti urbanih sredina i grada Dubrovnika. Kao rezultat tog projekta upravo je objavljena i publikacija ‘Gradimo u skladu s prirodom – Smjernice za očuvanje čiopa u gradovima‘, koja je prošlog tjedna predstavljena u prostorima Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik.

Uz predstavljanje smjernica, glavna tema susreta bila je predstavljanje analize trenutnog stanja populacije čiopa u Dubrovniku, s posebnim naglaskom na izazove s kojima se njihova populacija suočava. Čiope, koje imaju ključnu ulogu u ekosustavu kontrolirajući populaciju insekata, sve teže pronalaze prikladna mjesta za gniježđenje, što dovodi do opadanja njihove populacije u gradovima poput Dubrovnika. Ove ptice za podizanje mladih koriste razne rupe, pukotine i šupljine, koje nastaju zbog dotrajalosti zgrada ili oštećenja. Iako je obnova često neophodna, zajedničkim naporima moguće je osmisliti urbanistička rješenja koja će očuvati, ali i stvoriti

- Značajan odaziv zainteresiranih dionika i dinamična rasprava potvrđuju koliko je ova tema važna građanima, što nam pruža nadu za buduće suradnje i daljnje korake u očuvanju čiopa. U budućnosti, nadamo se nadogradnji i proširenju rezultata kroz jačanje postojećih i ostvarivanje novih suradnji koja će podržati očuvanje ovih jedinstvenih ptica - poručili su iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2024 18:15