PROJEKT RATTLECAM

Od sada se 24 sata dnevno može gledati snimka koja nije za svakoga: ‘U leglu ih je 2000!‘

Točna lokacija zmijskog legla drži se u tajnosti kako bi se ljubitelji - ili mrzitelji - zmija obeshrabrili da idu potražiti

Zmijsko leglo sa 2000 čegrtuša

 Screenshot/Rattlecom/Youtube

Za mnoge jezivo "mega leglo" od čak 2000 čegrtuša sada se može promatrati online OVDJE zahvaljujući web kameri koja radi non-stop. Jasno je da se neće baš svi ‘zakačiti‘ za tu snimku, no očekuje se da će biti obvezan sadržaj za znanstvenike i druge ljubitelje zmija koji pomažu da se proširi razumijevanje ovih neobičnih i opasnih gmazova.

Zmijsko leglo nalazi se na udaljenoj lokaciji na privatnom zemljištu u sjevernom Coloradu na obronku punom pukotina u stijenama, gdje se zmije mogu ugrijati i sakriti od grabežljivaca.

"Ovo je velika, velika jazbina za čegrtuše. Ovo je jedna od najvećih za koje znamo", rekla je Emily Taylor s Kalifornijskog politehničkog državnog sveučilišta i voditeljica projekta RattleCam, kako prenosi Sky News.

Točna lokacija se drži u tajnosti kako bi se ljubitelje - ili pak mrzitelje - zmija spriječilo da ih idu potražiti i uznemiravati - ili nešto još gore.

U ovo doba godine samo su gravidne ženke zmija u jazbini, dok se mužjaci i druge ženke sele u obližnja legla.

Brinu za svoje i tuđe mladunce

Mladunci će doći na svijet u kolovozu, no za razliku od gotovo svih drugih gmazova, ne izliježu se iz jaja, već se rađaju živi. Također, za razliku od drugih zmija, majke čegrtuše brinu za svoje mlade, štiteći ih od grabežljivaca svojim tijelima. Štoviše, čegrtuše se ponekad brinu i za tuđe mlade.

"Čegrtuše su zapravo jako dobre majke. Ljudi to ne znaju", rekla je Taylor.

Također ističe da, iako se čegrtuše doživljava kao "jezive i prijeteće" životinje, web kamera pokazuje da se radi o društvenim bićima koje koja se baš i ne trude biti agresivna.

"Pokušavam govoriti u korist autsajdera i pokazati ljudima da čegrtuše imaju drugu stranu koja je doista vrijedna našeg divljenja", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. srpanj 2024 10:05