LJUDI VELIKOG SRCA

Oni dijele dom s osam ljubimaca: ‘Puno nam toga fali, pa prodajem knjige koje sam skupljao 20 godina‘

- Nismo planirali imati toliko životinja, ali kad su već tu brinemo se za njih najbolje što možemo - ističe Ivan
 Udruga Knjigica

Ivan i Tajana žive u Banskoj Selnici, između Karlovca i Pisarovine, a s njima dom dijele i tri psa te pet mačaka. Veselo je, šareno i živahno kod njih doma. Bez plana, kaže Ivan. Sve životinje koje imaju su našli na cesti ili su same dolutale do njih. Pošto se stišću u kući koji su kupili prije četiri godine, kada su se odlučili maknuti iz Zagreba, a žive samo od Tajanine plaće, jer Ivanovo zdravlje nije najbolje, odlučili su poduzeti nešto.

To nešto je prodaja knjiga. Ivan ih je skupljao preko 20 godina i one su trebale biti početak antikvarijata i njegove mirovine, kaže. Nije lako odlučio da ih proda, ali mora to napraviti.

image
Udruga Knjigica

- Sva ta mala i velika stvorenja su nam donijela puno sreće i veselja, ali i puno problema, obaveza i troškova. Ogradu ne možemo staviti zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa na susjednoj parceli. Moramo ograditi dio dvorišta i staviti kućice da psi mogu ponekad sami biti vani. Plaćati kredit za kuću i sve ostale troškove od jedne plaće postaje nemoguće pa zato knjige moraju ići - pojašnjava i kaže kako žele da životinjama ništa ne fali. Zbog toga je odlučio krenuti s rasprodajom, a knjige se mogu kupiti na Facebooku, u grupi Udruga knjigica.

Nabraja nam sve životinje koje žive s njima. Psa Arija je on udomio dok je živio u Zagrebu. On je sada starac od 12, 13 godina koji voli jesti i biti na toplom. Curu je Tajana našla u šumi. Bila je skotna pa je ubrzo došlo na svijet i pet malenih. Sve su ih udomili osim Bude, koji se od prvog dana ne miče od Ivana, pa je zato ostao. Maja je udomljena iz Utinje i savršeno se uklopila u ostatak ekipe.

image
Udruga Knjigica

- Što se mačaka, tiče, Max je bio igračka psima u dvorištu iz kojeg smo ga spasili. On obožava sva živa stvorenja i par puta sam ga vidio kako se noću vani igra s mladim lisicama. Loki je sam odlučio ići sa mnom. Dok sam radio na terenu me zgrabio za nogu i nije se htio maknuti. Taz je prekrasni, blesavi, umiljati narančasti mačak. Jack-Jack se pojavio jedne noći, u dobi od tri mjeseca. Rastjerao je sve odrasle mačke i pojeo im večeru. Happy je Ruski tabby mačak. Zove se Happy jer ga je Tajana našla na županijskoj cesti gdje auti jure i gdje su pregažene mačke svakodnevna pojava. Netko ga je tamo izbacio, ali mačić se nije uspio ni uplašiti, a već je bio u sigurnim rukama. Nismo planirali imati toliko životinja, ali kad su već tu brinemo se za njih najbolje što možemo - dodaje Ivan.

Kako bi volio da jednog dana njihov dom izgleda?

- Teško nam je raditi dugoročne planove jer se mučimo i s tekućim troškovima. Neki san bi bio urediti staru garažu i pola dvorišta kao hotel za pse i mačke - zaključuje Ivan.

image
Udruga Knjigica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 05:02