FANTASTIČNO

Otvorena najljepša promatračnica za ptice na svijetu. Pogledajte kako izgleda!

Izgrađena je korištenjem drvenih materijala i modularne konstrukcije, što omogućuje njeno lako rastavljanje
 Ro&Ad Architecten

Ljubitelji prirode i ptica u Nizozemskoj odnedavno na raspolaganju imaju novu promatračnicu za ptice izgrađenu u obliku jaja velike čigre, koja je u potpunosti stopljena s prirodom. Modularna konstrukcija promatračnice izrađena je korištenjem prirodnih materijala, čime je njen utjecaj na okoliš minimalan.

Jedinstven dizajn promatračnice za ptice Tij potpisuje amsterdamska tvrtka RAU Architects u suradnji s Ro&Ad Architects – izgrađena je u obliku jaja, a iznutra izgleda kao veliko gnijezdo iz kojeg se pruža pogled na gnjezdilišta tisuća velikih čigri, piše Ekovijesnik. Kako bi se u što većoj mjeri smanjio utjecaj na okoliš, promatračnica je izgrađena korištenjem drvenih materijala i modularne konstrukcije, što omogućuje njeno lako rastavljanje, premještanje i ponovnu izgradnju na nekom drugom mjestu.

Otvoren ovog travnja, Tij je dio projekta Droomfonds Haringvliet koji je pod pokroviteljstvom najveće nizozemske dobrotvorne lutrije pokrenulo šest organizacija za zaštitu prirode s ciljem očuvanja okoliša i poticanja rekreacije u uvali Haringvliet na jugu zemlje. Tij je strateški smješten na samoj obali sa spektakularnim pogledom na prirodu i bogat život ptica, uključujući gnjezdilišta čigri na otočićima prirodnog rezervata Scheelhoek.

image
Ro&Ad Architecten

„Zahvaljujući svojoj modularnoj konstrukciji i korištenim drvenim materijalima, objekt se može premjestiti i u potpunosti obnoviti, čime u potpunosti zadovoljava načela održive gradnje i kružnog gospodarstva“, objašnjava Thomas Rau, glavni arhitekt Tija. „Ovakvim načinom gradnje osigurali smo minimalan utjecaj na okoliš jer se cijeli objekt može rastaviti bez gubitka vrijednosti i ponovno sagraditi na drugom mjestu. Također, oblik opservatorija je poseban i oponaša jaje velike čigre, čime smo ga u potpunosti stopili s prirodom.“

Parametrijski dizajnirana osam metara visoka i 11 metara duga promatračnice za ptice izgrađena je uglavnom od prirodnih materijala. Drveno krovište izrađeno je korištenjem prefabriciranih Zollinger lamela, dok je za tanke stupove korišteno drvo kestena. Tij je izvana prekriven lokalnom trskom iz prirodnog rezervata Scheelhoek, a pregrade tunela koji vodi do promatračnice izrađene su od oporabljenih materijala. U slučaju porasta razine vode, donji dio promatračnice je siguran od oštećenja; donji dio Tija izgrađen je od drvenih Accoya greda, a pod od drveta i betona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 12:30