GLADNI SU

‘Ove su godine krpelji stalno aktivni, puno njih je zaraženo, nemojte pse štititi na ove načine...‘

Mogu ih zaraziti nizom bolesti: piroplazmozom, monocitnom erlihiozom, lajmskom boreliozom te granulocitnom anaplazmozom

Silva Rakočević 

 Privatni albu

Bilo bi pogrešno reći da su krpelji opet aktivni, jer se čini da, zapravo, ove godine nisu ni znali za prestanak aktivnosti. Staro pravilo o tome da krpelji zimi nisu opasni za svoju okolinu možemo zaboraviti. Većim dijelom to možemo zahvaliti globalnom zatopljenju, a manjim činjenici da su krpelji blistavo prilagodljiva i prilično gladna stvorenja. Loša je to vijest za sve nas, jednako kao i za naše kućne ljubimce.

- Cijele su godine bili aktivni. Ima ih jako puno, posebno zaraženih. Očito su mutirali, pa onih koji u sebi imaju bakterije i parazite koji mogu biti opasni za živote naših pasa, ali i nas, ima više. Moramo biti oprezni i pregledavati se nakon svake šetnje, a to moramo činiti i psima. Uz to ih, svakako, treba zaštititi. Trebalo bi da zaštitu imaju cijele godine - kaže veterinarka Silva Rakočević.

Pojašnjava da su repelenti, sredstva koja odbijaju krpelje, slaba zaštita. Bilo da je riječ o ogrlicama, češnjaku, raznim uljima ili sprejevima na biljnoj bazi, potpuno je svejedno. Ništa od toga nije dovoljno ozbiljna zaštita, već je potreban insekticid. Najbolji je onaj koji se daje svaki mjesec.

- Uz sve to, kad se vrtimo iz šetnje, psu treba pregledati krzno. Posebno treba obratiti pozornost na područje oko ušiju, na vratu i trbuhu, gdje je koža tanka. Ako napipamo krpelja, treba ga izvaditi van, vrteći ga u jednom smjeru. Ako u tijelu psa ostanu rilca, to je u redu, nema razloga za paniku. Krpelj ih koristi da pije krv, ali ona sama po sebi nisu opasna - pojašnjava Rakočević.

Krpelji pse mogu zaraziti nizom bolesti: piroplazmozom, monocitnom erlihiozom, lajmskom boreliozom te granulocitnom anaplazmozom. Mačke nakon ugriza mogu dobiti hemobartonelozu, a ako pas proguta krpelja, može se zaraziti hepatozoonozom. Najviše ima upravo piroplazmoze. Ljudi nakon ugriza zaraženog krpelja mogu biti zaraženi lajmskom boreliozom, krpeljnim meningoencefalitisom, te krimsko-kongoansku hemoragijsku vrućicu. Bolesti se ne prenose sa psa na drugog psa, mačku ili čovjeka, nego isključivo ugrizom krpelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 04:15