NEUGODAN SUSRET

Plivali ste i opekla vas je meduza? Bez panike, evo što učiniti čim izađete iz mora

U većini slučajeva nije potrebno zatražiti liječničku pomoć, no ako se čovjek ne osjeća dobro, tada ne treba oklijevati
 Bruno Konjevic/ CROPIX

Visoke temperature zraka i mora rezultirale su pojavom većeg broja meduza u Jadranskom moru. Susreti s njima česti su tijekom ljeta, a pošto su mnoge od njih savršeno uklopljene u svoj dom, često ih ljudi ne vide. Zbog toga shvate da su neku dotaknuli tek kad ih počne peći neki dio kože.

Osim peckanja, dio kože koji je bio u kontaktu sa životinjom može početi žariti ili boljeti. Nekad se pojavi i crvenilo na mjestu dodira, a moguća je i oteklina. Ovisi o tome koju smo meduzu susreli i koliko smo osjetljivi, možemo osjetiti i bol koja se širi duž opečenog dijela tijela.

Kad shvatimo što nas je opeklo, najbolje je ne paničariti. Najprije treba ukloniti dijelove životinje sa svog tijela, ako ih ima. Najbolje bi to bilo napraviti pincetom, a ako nam ona nije u torbi za plažu, moramo biti kreativni jer ostatke meduze ne bi trebalo dirati rukama. Nakon toga opečeni dio tijela najbolje obilno zaliti morskom vodom. Narednih dana, savjetuju stručnjaci, odoljeti porivu da dodirujemo mjesto na kojem smo opečeni, a bilo bi dobro i da ga ne sunčamo pretjerano.

Daljnji postupak ovisi o tome koliko nas jako boli. Ako je potrebno, možemo staviti hladni oblog, popiti kakvu tabletu protiv bolova, a ako nas rana svrbi, može pomoći i antihistaminik, ako nam je pri ruci.

No, postoje situacije kada trebamo zatražiti pomoć liječnika. Ako nas boli trbuh ili glava, muka nam je, povraćamo, bole nas mišići, teško dišemo - trebamo otići do liječnika. Njemu trebamo reći što se dogodilo, a on će odlučiti što dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:17