Ovakav jušni temeljac prebogat hranjivim tvarima možete dodati bilo kojem receptu, uključujući one za keksiće i poslastice, ili ga jednostavno dodavati redovitim obrocima!
U paketu hranjivih tvari protuupalnih učinaka glavna zvijezda je celer, koji sadrži jedinstveni polisaharid apiuman, zajedno s vitaminom C, betakarotenom i manganom. Dokazano je da fitonutrienti koji se nalaze u celeru sprečavaju upalne reakcije u probavnom traktu i krvnim žilama.
SASTOJCI (za 12 posudica od 1 dl)
3 litre vode
1,5 kg pilećih leđa i vratova
2 mrkve
2 stapke celera
3 shiitake gljive (svježe ili osušene)
2 režnja češnjaka
1 komadić svježeg đumbira
prstohvat svježeg peršina
ostali svježi začini prema ukusu: timijan, origano, kadulja, ružmarin, bosiljak
1. Mrkvu i stapke celera nasjeckajte na kockice. Đumbir naribajte.
2. Sve sastojke stavite u veliki lonac. Kad zavri, skinite pjenu i smanjite vatru. Neka lagano vrije cijeli dan.
3. Preko noći stavite u hladnjak. Iduće jutro skinite sloj masnoće, izvadite meso i povrće (koje možete dati psu, ali pazite da uklonite sve raskuhane kosti) pa prebacite temeljac u posudice u kojima ćete ga držati i zamrznite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....