‘UNIŠTIO MI JE ŽIVOT‘

Progovorila žena stručnjaka za krokodile osuđenog na 10 godina robije: ‘Pozlilo mi je kad sam saznala, snimao je ta silovanja...‘

Adam Britton u kolovozu je osuđen na deset godina zatvora i nikada više ne smije imati ljubimca

Adam Britton 

 Facebook/planet/profimedia

Bivša supruga stručnjaka za krokodile koji je silovao i mučio desetke pasa prekinula je šutnju i medijima ispričala kako je bilo živjeti s čovjekom za čije je mučne zločine saznala od odvjetnika, a detalje tek iz medija.

Britanski zoolog Adam Robert Corden Britton (53) osuđen je u kolovozu na deset godina zatvora u Australiji nakon što je priznao krivicu po 63 točke optužnice, uključujući bestijalnost, okrutnost prema životinjama i posjedovanje materijala o zlostavljanju djece.

Britton, koji je radio na programima za BBC i čak je primio Sir Davida Attenborougha u svoj dom, uhićen je u travnju 2022. godine nakon što je policija pretresla imanje koje je dijelio sa suprugom i kolegicom biologinjom Erin u predgrađu Darwina.

Snimio je sebe dok je silovao, mučio i ubio čak 42 psa tijekom 18 mjeseci prije uhićenja. Neke od tih snimki je objavio na internetu da ih drugi mogu gledati.

Erin je bila na službenom putu kad joj je suprug uhićen i to je saznala od njegova odvjetnika.

- Kad mi je rekao za što ga se tereti, moj mozak to nije mogao pojmiti. Bila sam u šoku, pozlilo mi je, nisam mogla razgovarati - rekla je Erin za Daily Mail.

Odmah nakon toga, podnijela je zahtjev za razvod. Priznala je kako godinama njihov brak nije bio funkcionalan - nisu spavali u istoj sobi niti su bili intimni. No, iako su se udaljili, i dalje joj je bilo teško povjerovati da je njen muž spreman za takve postupke.

- Još uvijek ne mogu shvatiti kako netko može biti tako pokvaren, tako zao. Uništio mi je cijeli život. Policija mi je rekla da je on zlostavljao životinje kad mene nije bilo doma, no ja si svakog dana postavljam isto pitanje: ‘Zašto nisam znala za to? Što sam propustila vidjeti?‘. Pokušavam se prisjetiti svih događaja u zadnjih nekoliko godina i vidjeti jesam li previdjela neki znak. Ali, nisam, nije bilo upozorenja - rekla je Erin.

Njen sad već bivši suprug sve je radio proračunato: pse je kupovao online, a prodavačima je tvrdio da će im pružiti dom pun ljubavi. Nitko u njega nije posumnjao.

- On nema nikakvu svijest o tome što je ispravno ili pogrešno. Ljuta sam i uzrujana, posebno zato što ništa nisam mogla učiniti. Odlučila sam da ću sav gnjev kojeg osjećam uložiti u borbu za prava životinja. Ako postoji tama u svijetu, mora postojati i svjetlo, a ja vjerujem da se moramo boriti da dobre stvari - dodala je.

Po presudi koja je izrečena u kolovozu, tijekom šest godina njen bivši suprug ne može biti uvjetno otpušten iz zatvora. Nakon toga je to moguće. Na suđenju je rekao kako je bio depresivan prije nego je počeo snimati filmove na kojima se vidi kako siluje, muči i ubija pse. No, sudac je to odbio - rekao je da nema dokaza za njegovu depresiju. Na teret mu je išla i činjenica da je onima s kojima je dijelio snimke govorio da voli ozljeđivati pse. Osim kazne zatvora, odredio je i da muškarac više nikada neće smjeti imati kućnog ljubimca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 08:10