AMOR D‘CANI

Šibenik je oduvijek volio pse! Pogledajte kakve su kamene pojilice postavili u 16. stoljeću

Te su posude još uvijek u funkciji, a naša fotoreporterka je kod jedne od njih zatekla kujicu Leni
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Dok neki smatraju da je poseban odnos prema životinjama koje naše društvo (pokušava) njegovati danas izmišljotina novog doba, fotografije koje nam dolaze iz Šibenika pokazuju kako to nije slučaj. U tom su gradu, naime, isklesane i postavljene pojilice za pse i mačke. Bilo je to u 16. stoljeću.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Pojilica za pse nalazi se na uglu Kalelarge i Trga Medulić. Tamo je stavljena u vrijeme kad se palača Marenzi gradila, što je prije više od 400 godina. Nije se tamo, jasno, našla slučajno. U to je vrijeme taj dio Šibenika bio trgovački centar, a ulice su vrvjele dućanima.

Trgovci su dolazili u grad, a s njima su očito veoma često bili njihovi psi, pa je zato posudica s vodom bila zaista potrebna. Postavljena je tu i pojilica za mačke, jer je njih oduvijek bilo, a očito je kako su ljudi u to doba, premda je život nekako bio okrutniji, vodili računa o bićima koja s njima dijele grad, a jednako tako moraju jesti i piti.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Ono što je posebno lijepo u cijeloj ovoj priči je činjenica da je na jednoj posudi uklesan natpis "Amor d'Cani", što znači "Ljubav prema psima".

Tko god da je to uklesao (a imajte na umu da za to ipak treba odvojiti dodatno vrijeme i da nitko ne kleše natpise jer mu je dosadno u životu, nego zato što je ili plaćen za to ili mu je stalo da se nešto na taj način zauvijek upamti), sigurno bi bio zadovoljan videći da se posudice i danas koriste. Naša Nikolina Vuković Stipanićev prošetala je do pojilica i tamo zatekla Anu Rak, čija je kujica Leni odlučila utažiti žeđ upravo vodom iz ove posudice.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 08:22