MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Što je titar test, koliko ga često treba provoditi i je li bolja opcija od cijepljenja?

Ovisno o veterinaru i njegovoj praksi, on može predložiti testiranje jednom godišnje

Ilustracija

 Tony Garcia/Imagesource/Profimedia

Postoje situacije kada će se od vlasnika pasa tražiti da predoče titar test. On pokazuje antitijela protiv specifične bolesti koju pas ima u svom sustavu i njime se može ustanoviti je li pas zaštićen. Protutijela u tijelu psa stvaraju se u dva slučaja: ako pas primi odgovarajuće cjepivo i nakon zaraze određenom bolešću, piše World Dog Finder.

Testiranje izgleda ovako: veterinar će uzeti uzorak krvi psa i pregledati ga da vidi broj antitijela protiv određene bolesti. Ako je broj visok, pas je zaštićen i ima dovoljno antitijela za borbu protiv te specifične bolesti. Za većinu pasa ova će se zaštita imuniteta dogoditi zahvaljujući cjepivu.

Ako test pokaže nižu vrijednost, pas možda nije zaštićen i nema dovoljno antitijela potrebnih za punu zaštitu. Možda mu je još ostala zaštita, ali u ovom trenutku vlasnik bi trebao razmisliti o ponovnom cijepljenju psa.

Većina vlasnika zabrinuta je zbog nepotrebnog ponovnog cijepljenja pasa jer bi moglo doći do nekih nuspojava. Nuspojave cijepljenja su, kažu stručnjaci, rijetke i vlasnike ne bi trebale pretjerano zabrinjavati.

Ovisno o veterinaru i njegovoj praksi, on može predložiti titar test psa radi sigurnosti jednom godišnje, dok drugi mogu predložiti testiranje u razdobljima 3-5 godina.

Situacije u kojima titar test može biti bolja opcija od cijepljenja uključuju:

Ako putujete sa svojim psom u područje i zemlje gdje bi vaš pas mogao biti izložen određenim bolestima

Ako vaš pas boluje od određene bolesti

Ako vaš pas uzima određene lijekove

Ako vaš pas ima reakciju na cijepljenje

Nakon udomljavanja psa s nejasnom zdravstvenom poviješću i poviješću cijepljenja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:28