HRABROST I LJUBAV

Talijan koji živi u Ukrajini poručio: ‘Ja svoje životinje ne napuštam, makar poginuo‘

Brine se o njih 400, a riječ je o psima, mačkama, ovcama, svinjama, kozama, konjima...

Ilustracija

 Jozef Klopacka/Alamy/Alamy/Profimedia

Rekao je to prvog dana: ja od svojih životinja ne odlazim, pa makar me i ubili. Još uvijek misli isto. On je Talijan Andrea Cisternino i vodi sklonište za životinje nedaleko od glavnog grada Ukrajine. Nisu to samo psi i mačke - brine on o kravama, kozama, konjima, svinjama, ovcama... Ukupno njih 400, tako da je jasno da ne može evakuirati sve njih. Zato je odlučio - ostat će.

Helikopteri su mu zadnjih dana nadlijetali nad glavom, no on je i dalje radio isto što i svakog dana: čistio za životinjama i hranio ih. Nastojao da ne budu tako jako prestrašeni. Čuvao ih od svijeta.

- Jutros je nebo oko skloništa bilo crveno. Stalno se puca jakom artiljerijom tijekom noći, ne mogu spavati. Vidio sam prije raketu minuta bombu kako pada iz Skloništa. Vidio sam i avione, vojne kolone.... Neka nam je Bog na pomoći i prokleo sve one koji su ovo pokrenuli - objavio je na Facebooku, gdje je i najavio kako će radije umrijeti nego ostaviti svoje životinje. Jasno je zašto - ako ih ostavi, one će umrijeti.

Mnogi mu se preko Facebooka javljaju pružajući mu potporu, a on svakoga dana objavljuje nove informacije o pucnjevima koje vidi i čuje, ali i javlja da su svi živi i zdravi. Svi se nadaju da će tako i ostati.

Zanimljiv je i njegov životni put: više od 20 godina bavio se modnom fotografijom. Potom je prije 12 godina odlučio doseliti u Ukrajinu i tamo je otvorio fotografski studio. Na društvenim mrežama je objavio album u kojem su bile njegove fotografije napuštenih životinja, što je navelo jedan bračni par da mu kupi zemljište izvan Kijeva. Upravo na tom zemljištu on i njegove životinje danas čekaju da rat prestane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 17:03