POMOR

Tone mrtve ribe plutaju Savom: ‘Prve lešine smo vidjeli sinoć, još uvijek dolaze nove‘; Doznali smo što se događa

Iz Hrvatskih voda kažu da je vjerojatno došlo do pomanjkanja kisika uslijed naglog zamućenja

Pomor riba

 Jutarnji list

Velike količine uginule ribe svih veličina i vrsta pluta rijekom Savom, po mučnim fotografijama koje su nam poslali čitatelji iz općine Sunja kraj Siska dalo bi se zaključiti da se radi o tisućama komada, odnosno o nekoliko tona lešina. Prve komade su uočili još u ponedjeljak u večernjim satima, a ti su se užasni prizori nastavili i tijekom današnjeg dana.

- Izgleda grozno, ima riba svih vrsta, pa i velikih primjeraka. Tko zna što je moglo uzrokovati pomor - rekla nam je užasnuta čitateljica, koja pretpostavlja se to nešto moralo zbiti uzvodno od njih.

image

Pomor riba

Jutarnji list
image

Pomor riba

Jutarnji list
image

Pomor riba

Jutarnji list

Radi li se o pomoru ribe uzrokovanom trovanjem, odnosno zagađenjem ili su možda na ovo utjecale velike temperature zraka, pa i onda i vode te manjak kisika? U Hrvatskim vodama smatraju da je došlo do manjka kisika uslijed zamućenja. Prvu dojavu dobili su "u nedjelju u poslijepodnevnim satima od ŽC112 i vodopravne inspekcije o pomoru ribe u Savi kod mjesta Tišina Erdedska".

- Kako bi utvrdili stanje na terenu i moguće uzroke ove pojave, sukladno proceduri, vodočuvar zadužen za navedeno branjeno područje izašao je na teren. Obišao je cijelu dionicu od Tišine Erdedske do Jezera Posavskog i utvrdio da duž vodotoka plutaju uginule ribe. Izvor onečišćenja nije opažen, pa je vodočuvar nastavio obilazak terena u uzvodnim dionicama, od mjesta Suša (općina Orle) do Sasa i Šćitarjeva (općina Velika Gorica). Potvrdio je da je vodostaj rijeke povišen, da je voda mutna i nosi granje i uginule ribe. Kako se kretao uzvodno opažao je sve manje uginule ribe, a kod Šćitarjeva nije opažena. Obilaskom istih dionica u ponedjeljak, 22.07.2024., utvrdio je da više nema uginule ribe na površini vode - kažu u Hrvatskim vodama.

Kako pri obilasku terena, navode, nije uočen izvor onečišćenja niti je voda bila stranog mirisa ni boje, a potvrđeno je da je matica rijeke nosila i granje, pretpostavka je da je zbog naglih, intenzivnih oborina u subotu 20.07.2024., došlo do naglog dotoka oborina i podizanja vodostaja (vodostaj na postaji Sava - Rugvica u ponoć 20.07. iznosio je -203 cm, a u ponoć 21.07. +23 cm, izvor DHMZ-Hidrološke postaje) uz intenzivnije miješanje vode i podizanje mulja sa dna.

- U takvim uvjetima može doći do privremenog pomanjkanja kisika u vodi zbog čega dolazi i do uginuća ribe. Prolaskom vodnog vala stanje se tijekom nedjelje stabiliziralo. Slijedom navedenog, smatra se da je uginula riba koja je danas opažena kod Sunje nošena riječnim tokom sa uzvodnih dionica te da se ne radi o novom događaju, zaključuju u Hrvatskim vodama.

image

Pomor riba

Jutarnji list
image

Pomor riba

Jutarnji list
image

Pomor riba

Jutarnji list
image

Pomor riba

Jutarnji list

Ovakvi pomori ribe u Savi, nažalost, nisu rijetkost, te se događaju svakih nekoliko godina. Prije dvadesetak godina uzrokovale su ga velike temperature rijeke na dionici Zagreb-Sisak, kada je na tri metra dubine zabilježeno čak 27 Celzijevih stupnjeva, što je bilo desetak stupnjeva više od prosjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:25