ČUDESNA VRSTA

U nedjelju je Dan crvenih pandi, saznajte sve o njima u edukativnom programu zagrebačkog ZOO vrta

Crvene pande nisu ni u kakvom srodstvu s velikim pandama. Zajednička im je glavna hrana - bambus

Crvena panda

 Zoološki vrt Grada Zagreba

Međunarodni dan crvenih pandi u Zoološkom vrtu Grada Zagreba obilježit će se u nedjelju, 6. studenoga 2022. godine. Edukativni program trajat će od 10 do 15 sati.

Posjetitelji će se moći upoznati s čudesnom životinjskom vrstom koja se popularno naziva i "prvim pandama". Naime, europski istraživači crvene pande u Aziji otkrili su 1825. godine, pola stoljeća prije otkrića velikih pandi. Crvene pande nisu ni u kakvom srodstvu s velikim pandama. Zajednička im je glavna hrana - bambus.

image

Crvena panda

Zoološki vrt Grada Zagreba

Koliko je bambus vrijedna biljka, edukatori će posjetiteljima u nedjelju objašnjavati u edukativnom kutku "Bambus, pande, ljudi".

U kreativnoj radionici crvene pande izrađivat će se tehnikom origamija. Na "pandino stablo" posjetitelji će moći objesiti papir s objašnjenjem zašto vole crvene pande.

Koliko su crvene i velike pande ugrožene i kako ih se može zaštititi, govorit će se u prostoru koji je nazvan "Pandin kutak".

Prema IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta, crvene pande osjetljiva su vrsta.

image

Crvene pande

Zoološki vrt Grada Zagreba

Crvene pande Popi i Ema, koje sedam godina zajedno žive u Zoološkom vrtu Grada Zagreba, uključene su u uzgojni program Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija.

Markantni desetogodišnjak rođeni je purger, a njegova dvije godine mlađa partnerica na svijet je došla u Dortmundu. Rezultat njihove ljubavi tri su potomka - Grga, Dudek i Regica. Mladunci su se raselili diljem Starog kontinenta. Grga je u Dublinu, Dudek u Brasovu, a Regica u Pragu.

Obilježavanje Dana crvenih pandi inicirala je Mreža crvene pande koja ove godine slavi 15 godina rada na zaštiti te ugrožene životinjske vrste.

image

Crvena panda

Zoološki vrt Grada Zagreba
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 22:40