VELIKI TRENUTAK

U pulskom akvariju pravo oduševljenje: Njihove tri periske ispustile su jajašca

O životnom ciklusu ovog školjkaša još uvijek se zna vrlo malo, jer je riječ o zaštićenoj vrsti koju se nikad nije uzgajalo

Jedna od periski u uzgoju u pulskom akvariju

 Goran Sebelic/Cropix

Iz pulskog akvarija objavili su kako su doživjeli pravi mali čudesni trenutak: tri od šest odraslih periski po prvi put ispustile su veliku količinu jajašca (veličine 40 do 50 mikrona). Jajašca su sakupili i raspodijelili u bazene s ostalim periskama kako bi potakli ispuštanje muških gameta.

- U petak smo za vrijeme pregledavanja uočili oplođene jajne stanice, čiji daljnji razvoj pratimo - objavili su.

Plemenite periske su dvospolci koji spolnu zrelost dostižu između prve i druge godine života, kada dosegnu duljinu od oko deset centimetara. U prirodi im mrijest započinje zagrijavanjem mora, odnosno u kasno proljeće.

- U kontroliranim uvjetima našeg akvarija, počeli smo postupno podizati temperaturu vode, i to jedan stupanj tjedno, a ispuštanje gameta smo primijetili na 24 stupnja - dodali su.

O životnom ciklusu plemenite periske još uvijek se zna vrlo malo, budući da je riječ o zaštićenoj vrsti na kojoj nije bilo pokušaja uzgoja. Tek odnedavno, otkako je postala kritično ugrožena, neke institucije pokušavaju ju mrijestiti u kontroliranim uvjetima.

- Međutim, još nitko nije uspio zatvoriti njezin životni ciklus u kontroliranim uvjetima, no uspjeli su uzgojiti pediveliger ličinku (120 mikrona), odnosno zadnju fazu planktonske ličinke prije preobrazbe u sjedilačku fazu - istaknuli su iz akvarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:02