OTVORENO PISMO

Udruge traže od Unije da imenuje povjerenika za dobrobit životinja

Istaknuli su kako su se organizacije iz cijele EU pridružile pomaganju životinjama Ukrajine

Ilustracija

 Serhiihudak/Sipa Press/Profimedia/Serhiihudak/Sipa Press/Profimedia

Dvadesetak udruga za zaštitu i prava životinja uputilo otvoreno pismo povjerenici EU za zdravlje i sigurnost hrane Stelli Kyriakides. U njemu navode kako je rat u Ukrajini je drama za milijune ljudi, no da ima razorni utjecaj na životinje – kako na kućne životinje tako i one zatvorene na industrijska poljoprivredna gospodarstva.

Podsjetili su kako je Europska komisija preporučila pojednostavljenje postupaka za nekomercijalno kretanje kućnih životinja. Kao rezultat toga, države članice uvele su privremene postupke kako bi omogućile uvoz do pet kućnih životinja koje ne ispunjavaju potrebne zahtjeve EU-a. Međutim, ne postoji ujednačen postupak.

- Neke države članice EU-a dopuštaju uvoz više od pet životinja koje nisu u skladu s EU-om da prate izbjeglice iz Ukrajine. Nažalost, postoji problem s evakuacijom skloništa i utočišta za životinje i životinja lutalica, čiji transport bez poštivanja zahtjeva propisanih za komercijalni prijevoz može završiti čak i naredbom za eutanaziranje životinja.

Nadalje, nisu poduzete mjere koje bi omogućile izvoz životinja s farmi iz područja obuhvaćenih ratnim sukobima. Evakuacija životinja osim onih koje dolaze u pratnji izbjeglica, uključujući životinje uzgajane na farmama, provodi se u skladu s primjenjivim pravilima utvrđenim u propisima Europske unije za komercijalni transport. Nezamisliv broj životinja zatvorenih na industrijskim poljoprivrednim gospodarstvima umire zbog bombardiranja i gladovanja bez ikakvih šansi za spašavanje - stoji u njihovom dopisu.

Istaknuli su kako su se organizacije iz cijele EU pridružile pomaganju životinjama Ukrajine, ali smatraju ključnim da Europska komisija preuzme vodstvo i nudi koordiniranje napora trećeg sektora. Rat pokazuje da Europska unija mora postati lider u zaštiti svih neljudskih životinja, ističu.

- Potrebna je neposredna akcija kako bi se ostvarilo to da je dobrobit svih životinja prioritet ne samo za građane EU-a, već i za Europsku komisiju. Potrebno je jasno dati do znanja tko je povjerenik odgovoran za dobrobit životinja, što bi podrazumijevalo promjenu imena povjerenika za „zdravlje, sigurnost hrane i dobrobit životinja” - stoji u dopisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:37