NIJE SKUPO

Uskoro slijedi invazija insekata, stručnjaci otkrivaju kako ih držati podalje od doma

Jesen je doba kada se razmnožavaju, pa u našim domovima traže zaklon, hranu i ljubav
 John Henderson/Alamy/Alamy/Profimedia

Jesen je za nas mnogo toga: povratak s mora, lišće u letu, hladna jutra, juha od bundeve... No, kad je riječ o paucima, njih ne zanima ništa od toga. Njima je jesen vrijeme seksa. Ne bi nas se pretjerano ticao spolni život pauka, jer nas se ne bi trebao ticati ničiji spolni život, ali nas ovaj ipak zanima jer mužjaci kućnih pauka iz roda Tegenaria u jesenje dane vole ulaziti u naše domove. Traže toplinu, zaklon i ljubav. Ne našu, jasno.

No, onima koji se panično boje pauka neće se svidjeti ideja da im u životni prostor useli pauk s obitelji, tako da bi trebalo naći rješenje kako ih držati podalje.

- Vole mjesta za skrivanje. Za početak, trebalo bi smanjiti nered u podrumima, garažama i drugim skladišnim prostorima. Što se vrta tiče, obrežite drveće, grmlje i druge biljke, kako ne bi dodirivale vaš dom. Oni inače te grane koriste kao mostove za ulazak u dom - rekao je za Daily Mail Paul Gibbens, stručnjak za nekretnine.

Ulje paprene metvice vrlo je jeftino i prilično učinkovito, smatra stručnjakinja za čišćenje Nancy Emery.

- Druga ulja koja su korisna za tjeranje pauka su ona iz obitelji citrusa poput naranče, limuna, limete i citronele. Ona su obično skuplja, pa se isplati pomiješati jedan dio limunova soka s dva dijela tople vode u bočici s raspršivačem za sličan učinak -istaknula je Emerz.

No, postoji još nešto što se može napraviti - promijeniti vanjsku rasvjetu. Poznato je da natrijeve žarulje privlače manje insekata, što znači manje hrane za paukove, pa će oni radije odabrati neko drugo mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:38