NEPODNOŠLJIV SMRAD

Užasni prizori kod Kornata, površina mora prekrivena je mrtvom ribom! Stručnjaci u šoku: ‘Sve je gore... gdje je inspekcija?!‘

- Šokantan i zabrinjavajući prizor i za mene i za dvoje prijatelja iz Norveške - poručila je morska biologinja

Ilustrativna fotografija

 Sakis Mitrolidis/afp/profimedia/Sakis Mitrolidis/afp/profimedia

Portalu morski.hr javila se čitateljica s Kornata, koja je kod Vrgade vidjela užasan prizor. Ona je i morska biologinja, pa joj je bilo jasno koliko je situacija loša. Naime, površina mora pred njenim očima bila je prekrivena mrtvom ribom koja se raspadala.

- Kod kaveza za uzgoj ribe ispred južne strane Vrgade jučer 30.09 oko 10 sati, ploveći u gajeti iz Murtera u smjeru Žuta, naišli smo na veliko područje na kojem je plutalo neizbrojiva količina ribe u raspadajućem stanju, pa zato teško prepoznatljive vrste. Površina mora je bila prekrivana ljigavim nanosima. Sve je odvratno smrdjelo tako da smo se požurili maknuti iz tog područja. Šokantan i zabrinjavajući prizor i za mene i za dvoje prijatelja iz Norveške - poručuje morska biologinja.

Što se zapravo dogodilo? Ona je novinarima rekla kako se cijelom unutrašnjom stranom Kornata i Dugog Otoka osjeća degradacija morskog ekosustava koja je najvjerojatnije dobrim dijelom, a među ostalim faktorima, uzrokovana uzgojem ribe koje nije održivo, primjereno ni izvedeno na adekvatan način.

- Nisam protiv akvakulture, ali je bitno da ona nije "divlji zapad" već da se provodi već da se provodi tek nakon temeljitih istraživanja o kapacitetu izabranog akvatorija za samo-pročišćavanje, tj. u dinamičkoj ravnoteži s ekosustavom. Konkretno, treba provesti studiju i ustanoviti koliko neko područje može podnijeti kaveza, a da se ekosustav tamo ne degradira. Ova uvala je bila sjajna za ronjenje no od kad su kavezi tamo svake godine je sve gore i gore - istaknula je.

Da neprimjerena akvakultura "ubija" more i život u njemu potvrdio je za portal morski.hr i profesor morske biologije na PMF-u Petar Kružić.

- Ovakve se stvari znaju događati kada se ribi u kavezu baci previše hrane, ali sudeći prema slikama ovdje je moguć slučaj u kojem je do smrtnosti došlo unutar kaveza. Dosta je problema s uzgajalištima, često se ne radi ekološki, a ovo je industrija koja "nije čista" i treba biti jako pažljiv. Mi smo na žalost zemlja u kojoj inspekcije ne provode kontrole osim ako im netko ne dojavi da se nešto krivo događa. U svakom slučaju ovo je jako loše za more - zaključio je profesor Kružić koji je dodao i da uzgajališta jako loše utječu na livade posidonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 22:03