GOLEMA PRIJETNJA

Velika opasnost vreba ljude na Floridi i nakon što prođe moćni uragan: ‘Ta stvorenja bit će svuda oko nas...‘

Životinje koje su uznemirene i gladne nikad nisu dobra vijest, a posebno ne ako su velike

Ilustracija

 Chandan Khanna/AFP

Uragan Milton trebao bi pogoditi floridsku obalu Meksičkog zaljeva kasno u srijedu, divljajući središnjom Floridom prije nego što pređe u Atlantik. Očekuje se da će Milton biti jaka oluja, koja će ugroziti sve što joj se nađe na putu. No, postoji nešto o čemu sve više ljudi razmišlja i što se može očekivati nakon oluje. Odnosno, ne što, nego tko, piše Click Orlando.

Vremenske neprilike će, naime, utjecati i na životinje. Uznemirit će ih, usmrtiti, odnijeti na neka nova mjesta ili ih ostaviti gladne, bez ikakve šanse za hranom. Životinje koje su uznemirene i gladne nikad nisu dobra vijest, a posebno ne ako su velike. Zbog toga su iz Komisije za očuvanje riba i divljih životinja na Floridi (FWC) upozorili ljude na neke životinje koje bi mogli susresti.

- Aligatora ima više u poplavljenim područjima nakon ovakvih vremenskih neprilika. Kao i prema svim divljim životinjama, prema aligatorima se odnosite s poštovanjem, držite ih na udaljenosti i dajte im prostora. Ako vjerujete da određeni aligator predstavlja prijetnju ljudima, kućnim ljubimcima ili imovini, zovite nas - objavili su iz FWC-a.

Upozorili su i na medvjede. Njih bi mogla izmamiti hrana koja je razbacana naokolo, pa se može očekivati da će bauljati područjem. Treba biti oprezan i odmah maknuti svu hranu, bilo da je ona ispravna ili pokvarena, kako medvjedi ne bi došli zbog nje.

Ne valja zaboraviti ni zmije. Kako poraste razina vode, tako su i one vidljivije.

- Većina zmija koje ćete susresti vjerojatno je neotrovna i više će se bojati vas nego vi njih. Ako vidite zmiju, ostanite podalje. Zmije nisu agresivne prema ljudima osim ako se ne osjećaju ugroženo. Radije izbjegavaju susrete s pripadnicima naše vrste i obično, ako nas vide, pobjegnu. Kako vas ne bi ugrizle, klonite se visoke trave osim ako ne nosite debele čizme i držite ruke i noge podalje od područja koja ne možete vidjeti - poručili su.

Ima i onih koji se neće skloniti od Miltona. Među njima je i Steve Paris iz Tampe koji je odlučio ostati u svom domu jer smatra da je prekasno za odlazak, piše BBC.

- Što ako nas uhvati oluja dok smo u automobilu? To je nešto što nikako ne želimo. Moje područje nije pod nalogom za evakuaciju, ali trgovine su svejedno zatvorene. Nismo uspjeli nabaviti sve da zaštitimo svoj dom, ali nekako smo se snašli, kazao je.

U blizini Steveove kuće nalazi se močvara koja se nalazi na kosini i ona mu već od ranije zadaje probleme. Strah ga je što će biti nakon prolaska Miltona.

- Ako mi plastične folije i vreće s pijeskom ne izdrže nalet vode sve će biti uništeno. A poseban su nam problem aligatori koji tamo žive i koji će sigurno izaći iz močvare kada dođe do povećanja vodostaja - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 20:13