INCIDENT U ZAGREBU

Vozač tramvaja kod Trga zgazio psa, policija izašla na teren i utvrdila što se točno dogodilo

Iz higijeničarske službe neslužbeno doznajemo kako je uobičajena procedura da se utvrdi ima li životinja čip

Nastradali pas

 Nataša Jakuš

Vozač ZET-a koji je u srijedu kasno popodne tik do zagrebačkog Trga bana Jelačića zgazio psa - nije kriv. Premda su brojni svjedoci izjavili kako je čovjek psa vidio na pruzi, te da su mu uz to prolaznici vikali i pokazivali na psa, on za ono što se dogodilo on neće biti kazneno gonjen.

- Očevidom nije utvrđena odgovornost vozača tramvaja. Više informacija ne možemo dati jer je kriminalističko istraživanje u tijeku - rekli su nam iz Policijske uprave zagrebačke.

Ima li pas čip još uvijek nije poznato. Iz higijeničarske službe Grada Zagreba, koja je zadužena za tijela svih životinja na gradskim površinama, neslužbeno doznajemo kako je uobičajena procedura da se utvrdi ima li životinja čip. Jasno, ako se radi o kućnom ljubimcu. Premda vlasnici mačaka njih nisu dužni čipirati, sve veći broj njih to radi, pa se čak i kod mačaka provjerava jesu li čipirane. To znači da, ako pas iz Ilice ima vlasnika, to će policiji uskoro biti poznato. No, s tim podatkom neće izlaziti u javnost sve dok istraga ne bude gotova.

Vijest o tome da policija nije utvrdila odgovornost vozača šokirala je one koji su prizor gledali.

- Znam što sam vidjela: tramvaj koji je mogao usporiti ili kočiti, ali je umjesto toga dao po gasu. Pregledati kamere bi trebao biti prvi korak neovisno o mojoj izjavi, jer su one sve snimile... - kaže nam svjedokinja Nataša Jakuš, koja je psa i snimila.

Iz Prijatelja životinja rekli su nam kako ovaj slučaj zaslužuje detaljnu istragu. Ujedno je to, dodaju, i važna poruka da psi i drugi kućni ljubimci moraju biti, prvenstveno zbog svoje sigurnosti, pod stalnim nadzorom svojih skrbnika.

- Zakon o zaštiti životinja propisuje da svatko tko ozlijedi životinju mora joj pružiti potrebnu pomoć, a ako to ne može sam učiniti, mora joj osigurati pružanje pomoći. Ako se ne utvrdi skrbnik životinje, troškove pružanja pomoći ozlijeđenoj životinji financira jedinica lokalne samouprave na čijem je području životinja ozlijeđena. Također, gradske odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca nalažu da se kućni ljubimci mogu kretati na javnim površinama pod nadzorom posjednika, na povodcu ili uz primjenu druge opreme koja onemogućava nekontrolirano kretanje kućnih ljubimaca na javnim površinama. Za oba prekršaja propisane su visoke novčane kazne - ističu iz Prijatelja životinja i dodaju da su takozvani psi samošetači u stalnoj opasnosti od stradavanja u prometu, a njihovi skrbnici krše zakon i ugrožavaju time sigurnost i život i psa i drugih sudionika u prometu.

- Ponovno pozivamo građane na odgovorno ponašanje i primjerenu skrb o njihovim kućnim ljubimcima, a to uključuje mikročipiranje, kastraciju, obavezna cijepljenja i kretanje na javnim površinama isključivo na povodcu. Izražavamo veliko žaljenje što je nesretni pas skončao život na ovaj grozan način, a sve se moglo izbjeći odgovornim ponašanjem građana. S obzirom na velik broj stradalih pasa i osobito mačaka na cestama, vozače pozivamo na oprez i da koče kada uoče životinju, a ako se ne mogu zaustaviti i ozlijede životinju, da stanu i pruže joj ili osiguraju pomoć - poručili su.

Iz ZET-a su rekli kako ih je neugodno iznenadila informacija o o nemilom događaju te su, kažu, promptno pristupili ispitivanju okolnosti.

- U potpunosti odbacujemo iznimno negativne komentare i zaključke koje pojedinci u medijskom prostoru iznose na teret vozača. Temeljem provedene interne procedure, a što je potvrđeno i uvidom u snimku video nadzora iz vozila, vozač nije primijetio psa jer je nadzirao desnu stranu vozila zbog ulaska i izlaska putnika na središnjem gradskom trgu, a pri polasku pas je dotrčao s lijeve bočne strane tramvaja i podletio pod vozilo. Pas je manji i trenutak njegova dotrčavanja jedva je uočljiv i na snimci - istaknuli su i dodali:

- Vozač nije bio niti svjestan događaja sve dok ga policija jučer nije kontaktirala i obavila razgovor s njim. S obzirom i na tehničke karakteristike vozila i njegovu visinu, pas vozaču nije bio u vidokrugu i vozač ga nije mogao uočiti, a također mu niti putnici nisu ukazali na psa, što dodatno potvrđuje opisane okolnosti događaja. Što se tiče sugrađanke koja je je mahala sa strane, vozač je pretpostavio da gospođa želi zaustaviti tramvaj kako bi ušla u njega, što su učestale situacije u prometu, no ulazak i izlazak putnika izvan stajališta nije dozvoljen iz sigurnosnih razloga, izuzev u izvanrednim situacijama. Iskreno nas žaloste osude koje su prenesene u nekim medijima, posebice iz razloga jer vozač nije bio niti svjestan događaja, a dodatno i zato jer je i osobno imao ljubimca pa su mu ovaj nesretan događaj i osude javnosti izrazito teško pale i emotivno utjecale na njega, a riječ je o vozaču koji inače savjesno i odgovorno obavlja svoj posao - istaknuli su iz ZET-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 14:03