IMA IH POSVUDA

Zagrepčani na rubu živaca, ovo je prava najezda smrdljivih kukaca: Evo kako ih se najlakše riješiti

Vrijeme je hibernacije, kada se životinje spremaju za zimski san i traže najbolje moguće rješenje da bi preživjele

Park Maksimir

 Lucija Ocko/Cropix

Diljem zemlje mnogi se žale na povećan broj malenih letećih stvorenja u zraku. Vrste su razne, kao i veličine životinja, pa neke ne izazivaju toliki strah i odbojnost kao druge. Mnogi se žale kako razna stvorenja pronalaze na odjeći, izbacuju iz domova i čini se da ih ima posvuda.

- Ove je godine jako puno smrdljivih martina. Pažljivo pregledavam odjeću kad je pokupim sa sušila, jer sam već pronašla par mrtvih tih kukaca na dnu ormara. Unijela sam ih na košuljama, a da nisam ni vidjela, pa zato sad pazim. Kupila sam mreže za prozore, to je bilo jedino rješenje da mi stan nije pun njih. Nisu oni krivi što ih se ja bojim, jasno mi je to, ali stvarno ih ne volim vidjeti u stanu. Ako se dobro sjećam, i prošle jeseni ih je bilo puno, tako da im je ovo očito doba godine kada vole biti blizu ljudi - kaže nam Ivana iz Zagreba.

Da zaista ima više kukaca koje viđamo u ovo vrijeme potvrdio nam je i Ivan Cizelj, ravnatelj zagrebačkog ZOO vrta. No, kaže, postoji dobar razlog za to.

image

Ilustracija

Ivana Nobilo/Cropix

- Vrijeme je hibernacije, kada se životinje spremaju za zimski san i traže najbolje moguće rješenje da bi preživjele one, ali i vrsta. Naravno, u nekim urbanim sredinama, srećom, ima dosta kukaca, što nije slučaj sa svim europskim gradovima. Zato je ta pojava izraženija kod nas nego u nekim, recimo, zapadnim zemljama, jer imamo visoko očuvana bioraznolikost - rekao je Cizelj i dodao:

- Te životinje možda nisu svima ugodne, ali nisu opasne. Ova se priča ponavlja svek godine u otprilike isto vrijeme, brojke su više - manje konstantne, nema nekog porasta. Bio bi problem da je pad, ali na svu sreću nije. Sve te vrste imaju značajne uloge u hranidbenom lancu i bitne su i za populacije ptica, oprašivanje biljaka i zato ih treba očuvati - istaknuo je Cizelj.

Najbolji način na koji se može obraniti jesu mreže za prozore. Riječ je o malim investicijama koje su prilično dugotrajne i one su te koje će spriječiti razna stvorenja da pokušaju pronaći mjesto za hibernaciju u našem domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 12:17