ZLOSTAVLJANJE

Žena na Novom Zelandu zatvorena zbog prekomjernog hranjenja psa koji se od toga razbolio i umro

Obdukcija je otkrila daljnje zdravstvene komplikacije, uključujući bolesti jetre i Cushingovu bolest

Pas Nugget

 New Zeland Spca

Pas, po imenu Nuggi, težio je 53.7 kg kada je spašen u listopadu 2021. – nakon što ga je bivši vlasnica hranio s osam do deset komada piletine dnevno, uz pseće kekse. Bio je toliko pretio da mu nije bilo moguće čuti otkucaje srca stetoskopom zbog masnoće.

Okružni sud Manukau u Južnom Aucklandu osudio je vlasnicu Nuggija na dva mjeseca zatvora i naredio joj da plati kaznu od 1.222 novozelandskih dolara, prema priopćenju Kraljevskog novozelandskog društva za sprječavanje okrutnosti prema životinjama (SPCA) od 24. srpnja, piše NZ Herald. Također joj je godinu dana zabranjeno posjedovanje pasa.

- Nuggi je bio drastično prehranjen i, umjesto da potraži pomoć ili promijeni ponašanje, njegova vlasnica ga je nastavila hraniti sve dok nije mogao jedva hodati. To je neprihvatljivo - rekao je Todd Westwood, izvršni direktor SPCA, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kada su Nuggija odveli policajci, morao je tri puta zastati kako bi došao do daha. Najtužnije je što je hodao svega deset metara, od svoje kuće do automobila kojim je odvezen veterinaru. Izgledalo je kao da će ga noge izdati, jer nisu mogle nositi težinu njegova tijela. No, nije to sve: imao je preduge nokte od nekretanja, koje mu vlasnica nije rezala, rane na trbuhu i nogama te konjunktivitis. Bio je kompletno zanemaren

Nuggi je proveo dva mjeseca u skloništu za životinje koje vodi SPCA, gdje je izgubio 8,9 kg. No, iznenada je umro zbog akutnog krvarenja od puknuće mase na jetri. Obdukcija je otkrila daljnje zdravstvene komplikacije, uključujući bolesti jetre i Cushingovu bolest.

- Nuggi je bio jedna od najpretilijih životinja koje smo ikada susreli. Bio je toliko ogroman da je jedva mogao hodati i očito je patio zbog značajne težine koju je nosio. Nažalost, svakodnevno vidimo životinje koje su izgladnjele ili pothranjene, ali jednako je srceparajuće vidjeti bespomoćnu životinju koja je ozbiljno pretila - dodao je Westwood.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2024 08:31