ANALIZA OTKRILA

Znanstvenici primijetili čudno ponašanje kod morskih pasa, analizirali su ih i ostali zabezeknuti: ‘Pa oni su na kokainu!‘

Više je krivaca za ovakvu situaciju, a jedan od njih su i paketići droge koji se plutaju vodama

Morski pas Rhizoprionodon lalandii

 Doug Perrine/nature Picture Library/profimedia

Nadrogirani medvjed bio je junak jednog filma, pa kad je stigla vijest o morskim psima na kokainu, mnogi su pomislili da se radi o kakvom niskobudžetnom hororu. No, nije riječ o filmu, nego i stvarnoj situaciji koja se događa u vodama Brazila. Iako svi mi kad neko spomene zagađenje voda planeta pomislimo na naftu i mikroplastiku, čini se kako je i kokain nekako dospio na taj popis.

Naime, Brazilski oštronosi morski psi (Rhizoprionodon lalandii) su žrtve modernog života. Iako nekima urnebesno zvuči priča o nadrogiranim morskim psima, riječ je o iznimno važnim, dragocjenim stvorenjima, koja se sada muče s opijatima. U Brazilu je sve veća upotreba kokaina, otpadne vode se ne pročišćavaju prije ispuštanja u more, tu je i otjecanje vode iz prostora za proizvodnje ove droge, a događa se i da paketići kokaina plutaju u vodi. Opasnost je to za sva stvorenja, no morski psi su čuvari ekosustava i na njima se odmah vidi da nešto ne valja. Morska inačica kanarinaca u rudniku i ovoga je puta pokazala da nešto ozbiljno ne valja.

Znanstvenici su zato od rujna 2021. godine do kolovoza prošle analizirali tkivo 13 morskih pasa koje su ribari ulovili u blizini obale. Ta je vrsta odabrana zato što cijeli život provode u obalnim staništima i stoga je vjerojatno da su ovi morski psi bili izloženi onečišćenju koje dolazi od ljudi. Svakom od njih je bila određena težina i duljina prije nego što je poslan na analizu, gdje su im, između ostalog, uzeti uzorci mišića i jetre za testiranje.

Rezultati tih testova otkrili su da je svaki od morskih pasa bio pozitivan na kokain, pri čemu je 92 posto uzoraka mišića i 23 posto uzoraka jetre također bilo pozitivno na jedan od glavnih metabolita droge, benzoilekgonin. Ovo je prvi put da je kokain pronađen u tijelima morskih pasa koji žive u divljini.

Ono što se još uvijek ne zna jest je li izloženost kokainu imala ikakav učinak na morske pse. Prethodno je istraživanje, pak, pokazalo kako su druge ribe, poput jegulja, patile od promjena na koži, poremećenog rada hormona i nedostatka proteina zbog konzumacije kokaina.

Kako bi se utvrdili mogući učinci, istraživači pozivaju na dodatna ispitivanja.

- Preporučujemo proširenje studija praćenja okoliša u vezi s zlouporabom droga na brazilskoj obali, kao i detaljnu istragu njihovih učinaka na zdravlje okoliša i povezane rizike - pišu u studiji, navodi IFL Science, te dodaju kako kokain u tijelima morskih pasa nije dobra vijest ni za ljude koji ih jedu.

Studija je objavljena u Science of the Total Environment.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 21:47