Osmoderma eremita

Čudesan mali stvor za kojeg mnogi ne znaju: Upoznajte kornjaša koji umire čim odraste

Uglavnom žive u deblima listopadnog drveća - tamo se hrane i razmnožavaju
 Andrea Blažević/Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje

Mirišljavi samotar (Osmoderma eremita) je još jedan ugroženi stanar šume. Mnogi nikad nisu čuli za njega, ali taj kukac koristan je i zanimljiv mali stvor. Riječ je o kornjašu čiji je život čvrsto vezan za mrtva i umiruća stabla. Nama to možda ne zvuči veselo, ali stvar je u tome da nisu baš sjajni letači (maksimum im je 200 metara), a njihove ličinke moraju biti u vrlo specifičnim uvjetima da bi se uopće razvile.

Ima toga još zanimljivog kod ovih malih stvorenja koje preferiraju skroviti život i ne viđa ih se često. Recimo, djetinjstvo im traje između dvije i četiri godine, a kada posve odrastu, dolazi kraj. Odrasli žive, naime, između 10 i 90 dana. Zvuči, zapravo, vrlo deprimirajuće: žive u mrtvim stablima i umru čim odrastu, a uz to u Europi ugroženi. No, specifični su po tome da ih se može vidjeti samo u srpnju i kolovozu, a u to doba mužjaci ispuštaju feromone koji mirišu poput marelice. Nakon što pronađu partnericu, umiru: mužjaci nekoliko dana nakon parenja, a ženka tjedan dana nakon polaganja jaja.

image
Andrea Blažević/Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje

Uglavnom žive u deblima listopadnog drveća - tamo se hrane i razmnožavaju. Uz rijeku će obično odabrati vrbe i to onda kad se pojave gljivice koje drvo razgrađuju, pa je ono meko i idealna je hrana za ličinke.

Ta čudesna mala bića nedavno su snimljena su u bukovoj prašumi Kuta i to je sjajna vijest. Višen je samo jedan, ali i to je dovoljno.

- Pronalazak potvrđuje kvalitetu staništa. Koristili smo neinvazivnu metodu WFIT zamki s feromonom koje su savršene za hvatanje kornjaša, koji padnu nakon što ulete u zamku - objavili su iz Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 04:14