KAKAV PRIZOR!

Čudesna stvorenja Jadrana: Talijanski zaljubljenik u more snimio suživot periske i zmijača

Njima je tamo dobro, a školjkašu vjerojatno ni malo ne smetaju, jer hrane ima dovoljno za sve
 Piero Mescalchin

Čudesna stvorenja žive ispod morske površine. Dok ih oni koji rone imaju priliku vidjeti uživo, mi ostali možemo samo uživati u snimkama. No, čak i kad ih zabilježe na ovaj način, pa podijele s javnosti, ne gubi se dio čarolije koju su vidjeli. Zbog uvjeta u kojima žive mnogima su daleko zanimljivije od životinja koje viđamo na kopnu.

Na snimci koju je snimio talijanski zaljubljenik u more Piero Mescalchin u podmorju ispred gradića Chioggia, nedaleko od Venecije, vidimo dubinsku perisku (Atrina fragilis), koja je zmijačama (Ophiothrix fragilis) poslužila kao idealno mjesto za gozbu.

One su, naime, prateći smjer morskih struja otkrile da je periska najbolja lokacija s koje ispruženim krakovima mogu uloviti puno lebdećih hranjivih tvari. Njima je tamo dobro, a periski vjerojatno ni malo ne smetaju, jer hrane ima dovoljno za sve.

- Razna morska stvorenja snimam već 40 godina. Imam tisuće snimki podmorja koje sam zabilježio tijekom godina i još uvijek sam fasciniran raznim morskim bićima koje vidim - rekao nam je Piero, pred čijom su se kamerom tijekom zadnjih 40 godina našle brojne ribe, rakovi, školjke... Svi stanari mora koji su, svaki na svoj način, posebni i prekrasni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 01:48