MAMCI

Diljem Hrvatske iz aviona padaju ovi keksići s ružičastim punjenjem, nemojte ih dirati: ‘Budite na oprezu‘

- Mamci nisu opasni za kućne ljubimce, no nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće
 Ministarstvo poljoprivrede

Diljem naše zemlje u subotu su s neba počeli padati ‘keksići‘ s ružičastim punjenjem namijenjeni lisicama, u kojima se nalazi cjepivo protiv bjesnoće. Iz Ministarstva poljoprivrede su istaknuli kako zadnjih deset godina bjesnoće u našoj zemlji nema, no, uzimajući u obzir globalizaciju i mogućnosti širenja bolesti prometom ljudi i životinja, vakcinacija se dva puta godišnje provodi iz preventivnih razloga.

- Iako je smrtonosna, bjesnoća se može spriječiti. Učinkovita kontrola bjesnoće te njeno iskorjenjivanje može se postići stvaranjem i održavanjem imuniteta životinja na bjesnoću sustavnom provedbom oralne vakcinacije lisica - poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Zato se dva puta godišnje se iz zrakoplova, uz pomoć specijalnih uređaja s ugrađenim GPS sustavom i posebno dizajniranim softverom, izbacuje jedan po jedan ‘keksić‘. Leti se s aerodroma Brač, Osijek, Rijeka i Čakovec i ove je godine plan da akcija završi do 20. lipnja. Za sada je u planu da se ova akcija provodi do 2027. godine, a nakon toga će ovisi o epidemiološkoj situaciji zemalja u okruženju.

image
Ministarstvo poljoprivrede

- Provedba programa bit će usmjerena na područja povećanog rizika te takozvane zaštitne zone, koje će se određivati sukladno procjeni rizika od mogućeg unosa bjesnoće iz susjednih zemalja - poručuju iz ministarstva i dodaju kako ovih dana vlasnici pasa trebaju biti na oprezu kako im ljubimci ne bi progutali nešto što slasno miriše, ali nije tu za njih.

- Mamci nisu opasni za kućne ljubimce, no nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Ako pas ili mačka pojedu mamac, može eventualno doći do problema sa želucem i crijevima, pas ili mačka mogu povraćati ili eventualno dobiti proljev. Ako potraje duže vrijeme, vlasnici se mogu javiti svom veterinaru - kaže nam veterinarka Silva Rakočević.

Pojašnjava kako mamac u sebi sadrži potrebnu dozu cjepiva, koja je potpuno neškodljiva za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja. Cjepivo je u obliku otopine upakirano u plastično-aluminijsku kapsulu, koja se nalazi u sredini hranjivog mamca.

On je od smjese ribljeg brašna te ima specifičan, intenzivan miris i okus koji je privlačan za divlje životinje. Tamno smeđe je boje i izgleda kao kolačić. Kada lisica to zagrize, probije kapsulu i cjepivo dolazi u dodir sa sluznicom usne šupljine. Na koncu ona u roku od 21 dana postane imuna na bjesnoću.

image
Loic Poidevin/nature Picture Library/profimedia

- Mamac sadrži i antibiotik tetraciklin, koji se odlaže u zubima lisice i predstavlja marker da je lisica imunizirana. Ako mamac završi u nekom dvorištu, potrebno ga je rukavicom maknuti na rub šume, a one u prirodi ne smije se micati i dirati. Ako se nađe oštećeni mamac iz koje eventualno curi cjepivo, bilo bi potrebno da se rukavicom stavi u neku zaštitnu vrećicu i odnese u najbližu veterinarsku ustanovu - dodaje Rakočević.

Od 2014. godine u Hrvatskoj nema slučajeva bjesnoće, ali i se i dalje provodi oralna vakcinaciju lisica. S tom se akcijom počelo 2011. godine, i od tada se svake godine u jesen i proljeće bacaju mamci.

- Jesen je važna jer je to vrijeme prije sezone parenja, a u proljeće zbog osiguravanja cijepljenja podmlatka. Oralna vakcinacija lisica ne provodi se samo na području jadranskih otoka - zaključuje Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 05:15