PLAVI SVIJET

Divan prizor ispred Premude: Pogledajte kako je jedna sabljarka ‘pozirala‘ zaposlenicima Instituta

Riječ je o brzoj ribi, koja ima dobar vid, a živi na dubinama od 200 do 800 metara
 Institut Plavi svijet

Zaposlenici Instituta Plavi svijet redovito izlaze ne teren kako bi se bavili promatranjem dupina i prikupljanjem podataka o jedinkama, populaciji, situaciji s pomlatkom... No, ne vide uvijek samo dupine - često svjedoče i drugim zanimljivim stvorenjima u Jadranu. Ovog su puta takav jedan takav prizor zabilježili na fotografiji, koju su podijelili sa svojim pratiteljima i izazvali pravu malo buru oduševljenja.

- Tijekom terenskog rada, osim dupina, zabilježimo i druge zanimljive vrste. Na fotografiji vidite igluna ili sabljarku (Xiphias gladius) koja nas je počastila skokom ispred otoka Premude - objavili su.

Sabljarke su zanimljiva stvorenja. Posebne su već na prvi pogled, po nastavku gornje čeljusti koji izgleda poput sablje. Po tome su u našem jeziku i dobile ime. Taj dio tijela koristi i za napad i za obranu. Riječ je o brzoj ribi, koja ima dobar vid, a živi na dubinama od 200 do 800 metara. Što se njene prehrane tiče, sabljarke jedu druge manje ribe, no ponekad će posegnuti i za rakovim te glavonošcima.

image
Institut Plavi svijet
image
Institut Plavi svijet

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 21:21