VELIMIR VRZIĆ

Domaći podvodni istraživač objavio čudesnu snimku rođenja dupina u Jadranu

Pojasnio je i kako često drugi članovi skupine pomažu u brizi za novorođenče, što povećava šanse za preživljavanje mladunčeta

Ilustracija

 -/ardea/profimedia

Naš poznati podvodni istraživač Velimir Vrzić objavio je snimku na kojoj se vidi kako jedan maleni dupin dolazi na svijet. Kako sam kaže, rođenje je fascinantan proces koji se svakoga dana događa u morima i oceanima diljem svijeta, a ova je snimka nastala u Jadranskom moru.

- Kada dođe vrijeme za porod, ženka delfina obično se udaljava od grupe radi sigurnosti. Rađanje se obično događa u plitkim vodama. Tijekom poroda, repić mladunčeta izlazi prvi, što je neobično za sisavce, ali pomaže spriječiti gušenje mladunčeta u vodi. Nakon rođenja, majka odmah potiskuje mladunče prema površini vode kako bi udahnulo svoj prvi dah. Delfini su izuzetno sposobni plivači od rođenja i brzo počinju plivati uz majku - pojasnio je Vrzić.

Pojasnio je i kako često drugi članovi skupine pomažu u brizi za novorođenče, što povećava šanse za preživljavanje mladunčeta. Ova socijalna struktura omogućava mladunčetu da uči i razvija se u sigurnom okruženju.

- Rođenje dupina je ključan događaj za održavanje populacije ovih inteligentnih i društvenih morskih sisavaca. Njihova sposobnost prilagodbe i preživljavanja u divljini uvelike ovisi o sigurnosti i podršci koju dobivaju od svoje skupine - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:41