ČUDESNO PUTOVANJE

Dva kita vozila se više od tri tisuće kilometara do novog doma: ‘Da su ostali u Ukrajini, ne bi preživjeli‘

Kitovi tako nastavljaju život u najvećem akvariju u Europi i jedinom koji ima uvjete za brigu o njima

Jedna od preseljenih beluga

 AFP PHOTO/Marc Domenech/OCEANOGRAFIC OCEANARIUM OF VALENCIA

Dva kita prešla su pola Europe na putu do sigurnosti. Dvije su beluge, naime, preseljene iz akvarija u ukrajinskom gradu Harkivu i novi su dom pronašle u akvariju koji je smješten u španjolskoj Valenciji.

Dugačak put uspješno su ‘prevalili‘ 15 godina star mužjak Plombir i godinu dana mlađa ženka Mirana koji su mirno živjeli u Dupinariju u Harkivu. Otkako je rat počeo, životinje koje su tamo plivale polako su se selile diljem svijeta, no nije baš lako preseliti dva kita. Zbog toga su pripreme trajale mjesecima i bio je to, zaista, epski pothvat. Najprije je trebalo izdržati 12 sati dugo putovanje od Harkiva do Odese te potom prijeći granicu s Moldavijom. Maleni avion čekao je u Kišinjevu i odveo je životinje u Valenciju. Za to je bilo trebalo 36 sati, a velike životinje prešle su više od tri tisuće kilometara.

- Ovo spašavanje predstavlja povijesnu prekretnicu u cijelom svijetu u smislu zaštite životinja. Čast je što je Oceanogràfic de Valencia spasio ove dvije beluge od užasa rata u Ukrajini. Proteklih su mjeseci doživjeli tešku situaciju, a stručnjaci iz Oceanogràfica intenzivno će raditi kako bi im pomogli da se oporave - rekao je Carlos Mazón, predsjednik regionalne vlade Valencije, piše IFL Science.

image

Snimka iz novog doma dva kita

Marc Domenech/Oceanografic Oceanarium of Valencia/AFP

Kitovi tako nastavljaju život u najvećem akvariju u Europi i jedinom koji ima uvjete za brigu o beluga kitovima. Dva ukrajinska njegovatelja ostat će s njima tijekom prva dva tjedna kako bi im pomogli u prilagodbi na novo okruženje.

- Rat je izazvao nestašicu hrane, energije i lijekova, smanjujući pristup drugim osnovnim potrepštinama za brigu o životinjama, kao i tehničkim potrepštinama potrebnim za logistiku tako osjetljivog spašavanja. Belugama ovo putovanje nije bilo lako i toga smo bili svjesni, ali da su ostali u Harkivu, male su šanse da bi preživjeti - rekao je Daniel Garcia-Párraga iz akvarija Oceanogràfic.

U divljini su beluge iznimno društvene životinje koje obično žive u skupinama i vraćaju se na isto područje svake godine kako bi pronašli partnere, objašnjava Nacionalna uprava za oceane i atmosferu. Poznati su kao "morski kanarinci" zbog velikog raspona vokalizacija.

- Beluge su trenutno u odvojenim dijelovima akvarija i javnost ih ne može vidjeti dok se ne oporave od putovanja i priviknu na novi prostor. Javnosti ćemo redovito dostavljati podatke o njihovom zdravlju - zaključio je Garcia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 11:13