ISSA

Glavata želva koja je prošli tjedan spašena s Visa dobila je ime i dobro se oporavlja

Privremeno je zbrinuta u istraživačkoj bazi na otoku Visu, potom je trajektom došla do Splita, a onda preko Novalje do Lošinja

Issa nakon nekoliko dana oporavka

 Institut Plavi svijet

Glavata želva koja je prošli tjedan došla na oporavak u oporavilište Instituta Plavi svijet dobila je ime Issa. Došla je, naime, s otoka Visa, pa je ovo ime prilično logičan izbor

- Prema dužini oklopa od 36,0 cm Issinu starost možemo procijeniti na oko 6 godina. Sa svega 4,4 kg težine, Issa je zaprimljena izrazito pothranjena. Međutim, nakon rehidracije smještanjem u slatku vodu i primjenom tekućinske terapije, vrlo brzo je prihvatila hranu. Ispiranjem nosnica fiziološkom otopinom Issino je disanje uvelike olakšano, a zacjeljivanje ozlijeđenog vanjskog dijela dišnog sustava potaknuti ćemo svakodnevnom lokalnom obradom ozljede nanošenjem manuka meda.

Također, po zaprimanju u oporavilište uklonjen je obraštaj s Issinog oklopa i kože, među kojim su prevladavali rakovi lupari vrste Lepas anatifera. Kao i uvijek, dati ćemo sve od sebe kako bi se Issa uspješno oporavila - objavili su s Instituta.

Issa je pronađena između Visa i Hvara i odmah je bilo jasno kako ima poteškoća s disanjem, a bila je i iscrpljena i pothranjena. Privremeno je zbrinuta u istraživačkoj bazi na otoku Visu, potom je trajektom došla do Splita, a onda preko Novalje do Lošinja. Sav taj put prešla je kako bi joj se spasio život, a zaposlenici instituta nadaju se da će im to poći za rukom te da će se kornjača uskoro vratiti u more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 03:30