BEZ PANIKE

HGSS-ovci spašavali turiste koji su se uplašili čagljeva, no, oni za nas nisu ni najmanje opasni

Danju se skrivaju u svojim brlozima, a navečer izlaze u potragu za hranom

Zlatni čagalj, ilustracija

 Lars S. Madsen/alamy/alamy/profimedia

Dvije strane državljanke izgubile su se u subotu na Sv. Iliji iznad Orebića bježeći od čagljeva, no spasili su ih pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) iz stanice Orebić, izvijestili su iz HGSS-a. Dojavu o izgubljenim stranim državljankama dobila je HGSS-ova stanica u Orebiću u 12.15 sati, nakon čega su dva tima spašavatelja krenula prema unesrećenima s kojima je uspostavljen telefonski kontakt te su im date upute za kretanje.

No, valja napomenuti kako čagljevi nisu opasni za nas. Na Pelješcu ih najviše ima u blizini tamošnjeg odlagališta otpada, jer se ove životinje, koje se inače boje ljudi, po noći odvaže doći do mjesta koje miriše po ljudima, ali tamo ima hrane. Slično je i i u Zadarskom zaleđu, Dubrovačkom primorju i Konavlima. Često će nakon oranja proći strništima i pojesti glodavce koji nastradaju, a nije im strano ni nakon svinjokolje pojesti ono što ljudi odbace, poput ostataka kože s dlakom, uški, iznutrica...

Kad zauzmu neki prostor, čagljevi ga brane tako što ga označavaju mokraćom i izmetom. Danju se skrivaju u svojim brlozima, a navečer izlaze u potragu za hranom. Jedu sve: ono što ulove, ali i strvine, voće i povrće. Ništa im nije odbojno: pojest će skakavca, miša, štakora ribu, puža, razne kukce, voće, povrće... Često love i životinje koje su u lovu ranjene, ali pobjegnu od ljudi, no preslabe su da bi preživjele. Čagalj je, jednostavno, veliki oportunist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 23:54