U STRAHU SU VELIKE OČI

Hvatači primili uznemireni poziv: ‘Molim vas, dođite, imamo varana na krovu...‘

Tehnički je to bilo točno, no ova vrsta guštera prema ljudima nije ni najmanje agresivna

Lace monitor, ilustrativna fotografija

 Ken Griffiths/alamy/alamy/profimedia

Dok neki ljudi sjede u uredu i maštaju kako bi bilo raditi posao koji je uzbudljiv, drugačiji i svaki dan donosi neke nove zabavne stvari, drugi se veru po krovovima i na njima love guštere. Ne samo to - vade zmije iz kupaonica, druge guštere iz bazena i brojne druge gmazove s čudnih mjesta. Premda oni vjerojatno vole svoje poslove, ima dana kada sasvim sigurno požele da sjede u uredu i ne moraju se maknuti baš nigdje.

Jedna takva zanimljiva situacija dogodila se u Australiji, gdje je zaposlenik tvrtke Sunshine Coast Snake Catchers kao jedan od zadataka svog radnog dana trebao hodati krovom, naći guštera i odnijeti ga dalje od ljudi. Čemu tolika panika oko jednog guštera? Jer se radi o vrsti varana koju nazivaju lace monitor (Varanus varius). Vrsta, doduše, nije opasna za ljude, niti je prema nama agresivna, ali može gadno ugristi u samoobrani.

Što je radio na krovu, samo on zna, no poznato je kako pripadnici ove vrste vole spavati na povišenom. Istina, preferiraju grane, no moguće je da i krov može poslužiti svrsi. Samo da ga još pritom netko nije omeo... Hvatač ga je spustio s krova i odnio u jedan grm, no sasvim je sigurno kako varana to baš i nije usrećilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 01:15