SUVENIR?

Iz domaćeg nacionalnog parka objavili apel: ‘Ne uzimajte perje naših ptica!‘

Zabranjeno prema Zakonu o zaštiti prirode Republike Hrvatske i Pravilniku o unutarnjem redu
 A Periam Photography/alamy/alamy/profimedia

- Molimo posjetitelje da se pridržavaju pravila i ne uzimaju paunova pera kao suvenir. Perje je važan dio ekosustava i njegovo uzimanje narušava ravnotežu u parku - poručili su iz Nacionalnog parka Brijuni.

Ove su ptice egzotične životinje na tom prostoru i s vremenom su postale atrakcija posjetiteljima. No, uzimanje i iznošenje paunovih pera iz parka je zabranjeno prema Zakonu o zaštiti prirode Republike Hrvatske i Pravilniku o unutarnjem redu Nacionalnog parka Brijuni, pojašnjavaju.

Paunovi su jedne od najprepoznatljivijih ptica koje već više od stotinu godina krase Veli Brijun. Porijeklom iz jugoistočne Azije i Indijskog potkontinenta, danas prepoznajemo dvije vrste: indijski paun (Pavo cristatus) i zeleni paun (Pavo muticus). U Indiji, paun je nacionalna ptica, simbol bogatstva i moći.

Muški paunovi su poznati po raskošnim repovima, dugim, šarenim perima s okruglim šarama koje šire tijekom udvaranja. Perje odbacuju jednom godišnje nakon sezone parenja, a novo raste do sljedeće sezone. Ženke su manje upadljive, sa smeđim i sivim perjem.

Paunovi su svejedi, hrane se sjemenjem, biljem, kukcima i malim reptilima. Unatoč svojoj egzotičnosti, nisu zaštićena vrsta prema programu zaštite divljači.

Perje im nije obojeno pigmentom, već strukturalnim obojenjem koje stvara intenzivne plave, zelene i zlatne nijanse. Postoje bijeli paunovi zbog leucizma, što nije isto što i albinizam. Iako izgleda da ne mogu letjeti, paunovi redovito lete na kratke udaljenosti kako bi pobjegli pred predatorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:46