INVAZIVNA VRSTA

Iz Parka prirode poručili posjetiteljima: ‘Pripremite se na moguću prisutnost ovih kukaca‘

Ova je životinjica prvi put u Hrvatskoj registrirana u spačvanskoj šumi 2013. godine i do sada se proširila gotovo posvuda

Hrastova stjenica

 Clarence Holmes Wildlife/alamy/alamy/profimedia

Iz Parka prirode Medvednica objavili su kako je na Medvednici je trenutačno zabilježen veći broj mrežastih hrastovih stjenica (Corythucha arcuata), invazivne vrste koja se širi u našim hrastovim šumama. Iako ovi sitni kukci nisu opasni za ljude, mogu biti neugodni jer pokušavaju bosti kožu i zadržavaju se na odjeći.

- Preporučujemo vam da budete svjesni njihove prisutnosti tijekom posjeta i, ako planirate dolazak s djecom, pripremite se na moguću prisutnost ovih kukaca. Želimo vam ugodan boravak na Medvednici - objavili su iz parka.

O mrežastim odnosno hrastovim smo stjenicama već pisali. Riječ je o sitnim kukcima koji se brzo razmnožavaju. Hrane se listovima hrasta, po kojima su i dobile ime. Iako za ljude nisu opasne, mogu nas ubosti. Odnosno, mogu to svojim rilom pokušati napraviti, iako baš i nisu pretjerano uspješne u tome. Zapravo je veći problem što, kad ih je puno, mogu ljudima ući u usta i oči. No, valja imati na umu kako nisi otrovne niti opasne, samo ih je ove godine više nego ikada prije.

- Zbog obilja hrane u Spačvi, manjka prirodnih neprijatelja i brze prilagodbe klimi stjenica se eksplozivno proširila i u svega nekoliko godina postala štetnik koji ugrožava urod, prirast i zdravstveno stanje spačvanskih šuma, a istovremeno, iako bez nekih posljedica osim neugode, bocka i ljude - pojasnili su iz Hrvatskih šuma i pojasnili kako je hrastova stjenica prvi put u Hrvatskoj registrirana u spačvanskoj šumi 2013. godine i do sada se proširila gotovo posvuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 08:44