GOLEMA PERAJA

‘Je li moguće da je kit ubojica stigao u Jadran!?‘: Društvene mreže se užarile zbog snimke s Lastova, ekspert sve pojasnio

‘Uranjala je i izranjala poput podmornice. Zbunila me i ova bijela mrlja. Zna li netko o čijoj se peraji radi?‘
 Issa Bratinčević

Issa Bratinčević bila je prilično zbunjena nakon što je pogledala fotografije koje je snimila prvog dana ovog mjeseca na Lastovu.

Koristila je teleobjektiv i sa svjetionika Struga je snimila nečiju peraju. Na prvi pogled se činilo da je riječ o dupinu i to bi bi bilo logično, no onda je Issa usporedila veličinu peraje s jedrilicom u blizini i zbunjeno zaključila da je životinja možda ipak malo veća od dupina. Potom je počela pomnije promatrati fotografije i na kraju više nije bila sigurna o kome se radi.

Zbog toga je odlučila potražiti pomoć:

- Uranjala je i izranjala iz mora poput podmornice. Zbunila me i ova bijela mrlja. Zna li netko o čijoj se peraji radi? Je li moguće da se radi o orki? Da li ikad zalutaju u Jadran? - pitala je to Issa u grupi Živi svijet Jadranskog mora, nadajući se da će nekome od stručnjaka u toj grupi peraja biti dovoljna za identifikaciju.

Odgovor nije trebala dugo čekati. Orke, naime, nikad još nisu zabilježene u Jadranskom moru. U Sredozemlju žive samo oko Gibraltara, ali ne cijele godine, pojasnio joj je viši kustos Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja Draško Holcer.

No, o kome se onda radi?

- Na slici je dobri dupin. "Bijela fleka" je odbljesak svjetla - pojasnio je Holcer i dodao kako je najbolje, kad se sumnja o kojoj se vrsti radi, preuzeti aplikaciju Marine Ranger. Tamo se mogu vidjeti informacije o svima koji u našem moru žive, a mogu se dojaviti i opažanja raznih morskih stvorenja.

image
Issa Bratinčević
image
Issa Bratinčević
image
Issa Bratinčević
image
Issa Bratinčević
image
Issa Bratinčević
image
Issa Bratinčević
image
Issa Bratinčević
image
Issa Bratinčević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 14:21