‘BAKICA‘

Jedna od najstarijih čimpanzi živi u Skoplju: Rođena je u cirkusu, živjela u cvjećarnici, a sad ima neobičnu naviku

Na mjesto koje sada zove domom došla je relativno nedavno, prije nekih pet i pol godina
 Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Čimpanza imena Mimi proslavila je prije nekoliko dana svoj 62. rođendan u ZOO vrtu u Skoplju, gdje živi. Ako se ima na umu da je prosječna životna dob ovih životinja 39 godina, jasno je koliko je Mimi posebna. Smatra se jednom od najstarijih živućih čimpanzi, barem onih koje žive na ljudskoj skrbi, pa se zna koliko su stari. Rekorder? Mužjak imena Jaoa, koji je doživio nevjerojatnu 81. godinu.

Život Mimi baš i nije mazio. Na mjesto koje sada zove domom došla je relativno nedavno, prije nekih pet i pol godina. Gdje je bila do tad? Posvuda. Rođena je u cirkusu 1962. godine, odakle je izbačena jer je bila bolesna. Računica vlasnika cirkusa bila je jednostavna: ako ne nastupa, ne donosi im zaradu, pa im ne treba. Prodana je prvoj osobi koja ju je htjela, a bila je to žena iz Njemačke koja je bila vlasnica jedne cvjećarne. Tamo je Mimi živjela niz godina, a iz tog razdoblja ostala joj je ljubav prema cvijeću. Ona je toliko jaka da joj sad čuvari redovito donose cvijeće kao poklon, u kojem ona uživa kao niti jedan drugi majmun u ZOO. Teško je znati što joj je u glavi, no ljubav prema cvijeću govori da godine koje je provela sa ženom u Njemačkoj nisu bile loše godine. Možda joj cvijeće vraća neka lijepa sjećanja...

image
Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Skrbnica ju je na kraju, kada se više nije mogla brinuti o njoj, poklonila jednom utočištu u Nizozemskoj, u kojem žive i oporavljaju se čimpanze koje su spašene iz mučnih uvjeta života, a uglavnom su to cirkusi. Tamo su je veterinari pregledali i ustanovili da ima problema sa srcem i plućima.

Veterinari u ZOO vrtu u Skoplju, gdje je na kraju stigla kako bi tamo provela preostale dane svojeg života, svakog joj dana daju terapiju. Kažu kako će to raditi do samog kraja, jer za njene probleme nema drugog rješenja. No, kažu i da je veoma zdrava te da je mnogi gledaju kao svojevrsnu bakicu. Ona je ipak jedna starija i mudrija ‘gospođa‘, a uz to je veoma miroljubiva. Uvijek nastoji smiriti sukobe svojih prijateljica Coco i Izzy, s kojima provodi najviše vremena.

Osim što voli cvijeće, jako voli i svoje čuvare, a poznata je po tome što voli lijepo namjestiti ‘krevet‘. Ona redovito prikupi dekice koje nađe u nastambi, složi ih i onda se zavuče ispod njih. Tako, potpuno skrivena od sviju, spava i sanja... Poznato je, naime, da čimpanze sanjaju, pa se nadamo da u snovima vidi neko cvijeće ili svoje prijatelje. Sve, samo ne one ružne i tužne dane koje je provela u cirkusu.

image
Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 04:06