NA OTVORENOM MORU

Kad su izvadili odašiljač iz morskih dubina na brodu je nastao tajac: ‘Prvi takav dokumentirani slučaj u povijesti!‘

Životinja je u svom trbuhu nosila mlado, a pošto je ova vrsta ‘ranjiva‘, riječ je o dvostrukom gubitku

Ilustrativna fotografija

 Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Velikog morskog psa koji je plivao u blizini Bermuda progutao je još veći morski pas. Kako se za to zna? Jer je taj manji imao uređaj za praćenje pričvršćen za sebe, čime je ovaj slučaj prvi zabilježeni slučaj da morski pas pojede drugog pripadnika svoje vrste. Možda se to i prije događalo, ali nitko nikad to nije zabilježio.

Atlantska psina (Lamna nasus) može narasti do oko 3,6 metara i njihovi zakrivljeni zubi čine ih vrlo učinkovitim lovcima. No, očigledno je kako i oni mogu postati plijen.

U članku koji je 3. rujna objavljen u u časopisu Frontiers in Marine Science, autori opisuju neobičan, gotovo povijesni slučaj.

- Ovo je prvi dokumentirani slučaj grabežljivosti jednog morskog psa nad drugim u svijetu - rekla je glavna autorica studije Brooke Anderson, biologinja za morsko ribarstvo pri Odjelu za kvalitetu okoliša Sjeverne Karoline, piše Live Science.

image

Atlantska psina, ilustracija

Yves Lefevre/afp/profimedia

Nastradali morski pas bio je ženka i očekivao je mladunče. Ona je označena u listopadu 2020. godine s pomoću satelitskog odašiljača i satelitske arhivske oznake (PSAT) u blizini Cape Coda. Podaci s ovih uređaja trebali su otkriti dubinu i geografski raspon kretanja životinje tijekom vremena.

Dobiveni podaci pokazali su da se označena ženka kretala između površine i dubine od 100 metara do prosinca 2020. godine, a onda je počela roniti do 800 metara tijekom dana. Odmarala je na dubini od 200 metara. Taj je obrazac ponašanja zadržala dok se kretala prema jugu. Za nju, i njeno nerođeno mlado, taj je put na kraju bio koban.

Znanstvenici nisu posve sigurni tko je pojeo ženku. Dva su sumnjivca: ili je to velika bijela psina ili psina dugonosa. Vjerojatnije je ipak kako je počinitelj prvi, s obzirom na dubine na kojima se ženka kretala.

Ovo otkriće govori nešto i o atlantskim psinama, vrsti koja je već ugrožena zbog nekadašnjeg izlova, pa je ona sad vrsta koja ima oznaku ‘ranjiva‘.

- Velike morske pse često smatramo vrhunskim grabežljivcima. No, uz pomoć tehnologije smo počeli otkrivati da njihove međusobne interakcije mogu biti složenije nego se nama do sada to činio - rekla je Anderson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:17