SNIMKE KOJE ŠOKIRAJU

Kad vidite kakva sve stvorenja vrebaju ispod morske površine, nikad vam više neće pasti na pamet zaplivati...

Premda za ljude većina stvorenja iz mora ne predstavlja opasnost, svejedno ima onih koje plaši sve što se kreće

Ilustracija

 Ivana Nobilo/Cropix

U ljetno doba mnogi počnu razmišljati o morskim stvorenjima, jer postoji izvjesna mogućnost da ih za vrijeme svojeg boravka u moru susretnu. Informiraju se prije puta na godišnji o meduzama koje ih mogu ozlijediti, ribama koje će gricnuti njihove rane, nauče brzinski razliku između peraje stvorenja koje je posve bezazleno i onoga koje je uglavnom bezazleno... No, premda za ljude većina stvorenja iz mora ne predstavlja opasnost, svejedno ima onih koje plaši sve ispod površine.

Svaki put kad netko objavi snimku susreta s nekim morskim stvorenjem, ima onih koji se uplaše toga što vide. Nije im draga ideja da će dijeliti more s tim stanovnikom, pa se odlučuju držati obale. Poštujemo fobije i znamo da strah neće raspršiti znanstvena spoznaja kako je, recimo, neki stvor lud za planktonom i samo njega jede ili da je neko drugo stvorenje oduševljeno ribama na svom meniju i ničim većima od toga.

Mora su, zapravo, puna prekrasnih stvorenja čiji izgled fascinira one koji ih vole, a plaši one koji ih se boje. Njihova reakcija na snimke Ibrahima Elhariyja, instruktora ronjenja iz Egipta, koji svakodnevno objavljuje čudesne prizore iz Crvenog mora, bit će posve drugačije. On, naime, roni i snima razna morska stvorenja. I dok su neki oduševljeni bićima koja susretne, drugi komentiraju kako nikada više neće mirno plivati, znajući što sve vreba pod morskom površinom.

Premda, zapravo, ne vreba. Samo mirno živi svoj život, ima bolje i lošije dane, i ne planira kako će zaskočiti svakog kupača kojeg vidi. Zapravo, većina životinja nas se boji, a oni koji nam priđu, čine to iz radoznalosti, ne s lošim namjerama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:39