TUŽAN KRAJ

Kit koji je viđen kraj Novigrada ponađen mrtav u Italiji? ‘Neke su stvari jako čudne, slijedi istraga...‘

Obični kit je druga najveća životinja na planeti, nakon plavog kita: ženka može dostići dužinu od 25 metara i težinu do 80 tona
 Screenshot Facebook

Leš običnog kita (Balaenoptera physalus) dužine 13 metara i širine 2,60 u petak ujutro identificirali su stručnjaci nakon što je tijelo pronađeno ispod dokova Porto San Rocco u talijanskoj općini Milje (Muggia), objavili su iz ustanove Area Marina Protetta Miramare.

- Naši istraživači su brzo stigli na mjesto događaja i analizom slika su otkrili neke detalje koje patologija tek treba objasniti. Životinja, za koju se čini da nije mrtva dulje od tjedan dana, nema prsnih peraja. U idućih nekoliko dana planirani su zaroni zbog provjere tih i drugih čudnih detalja. Naši istraživači su zapravo u kontaktu s CERT (Cetacean strandings Emergency Response Team) veterinarima Sveučilišta u Padovi, koji će doći na mjesto događaja čim organiziramo izvlačenje ostataka na obalu - objavili su iz ustanove.

Dodali su kako su veoma žalosni zbog ovoga, a posebno zato što postoji mogućnost da je taj kit viđen na tom području već nekoliko godina. Zadnji put bilo je to u studenom 2020. godine, kada je viđen u slovenskim vodama, dok je u općini Milje uočen jedan takav 2014. godine.

- Zadnjih smo dana dobili nekoliko dojava da je kit viđen kod Novigrada, o čemu smo pisali sredinom kolovoza. Ovo je tužan kraj - istaknuli su.

Obični kit je druga najveća životinja na planeti, nakon plavog kita: ženka može dostići dužinu od 25 metara i težinu do 80 tona. To je jedini kit koji se redovito boravi u Sredozemlju, gdje je najčešći uzrok njihove smrti sudar s brodovima.

image

VauMijau Banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:08