UZ POMOĆ AI

Misteriozni zvuk iz Marijanske brazde deset godina zbunjivao stručnjake: ‘Otkrili smo o čemu se radi‘

Fenomen su nazivali Biotwangom i prikupili su pregršt snimki čudnog glasanja

Brydeov kit, ilustracija

 Sergio Hanquet/nature Picture Library/profimedia

Umjetna inteligencija otkrila je misterij Marijanske brazde. Neobičan zvuk je godinama odzvanjao ovim dijelom Pacifika i prilično zbunjivao znanstvenike, koji nisu bili sigurni što je na stvari. Onda je AI utvrdio da se radi o - Brydeovom kitu.

Neobično glasanje prvi je put snimljeno prije točno deset godina. Pomorski stručnjaci bili su nemalo iznenađeni, jer je taj zvuk više sličio buci broda nego nečemu što bi došlo iz grla bilo kojeg stvorenja koje obitava u tom dijelu oceana. Nagađali su da se možda radi o kitu, ali nisu znali kojem. Bio je to pravi misterij.

- Nagađali smo, da, ali bez vizualne provjere nismo mogli utvrditi točnu vrstu - rekli su autori studije koja je objavljena u časopisu Frontiers in Marine Science za IFL Science.

Kad više nisu znali što napraviti, obratili su se umjetnoj inteligenciji. Zamolili su za pomoć Googleove istraživače koji su radili na AI alatu koji pomaže u identifikaciji lokalizacije kitova. Koristeći sve podatke koje su prikupili, a imali su zaista pregršt snimki fenomena kojeg su nazvali Biotwangom, na kraju su otkrili kako se radi o Brydeovom kitu (Balaenoptera brydei).

- Zaista, sezonska pojava Biotwanga je u posvemašnjem skladu s Brydeovim kitovima koji migriraju između niskih i srednjih geografskih širina, s nešto slabijim glasanjem između veljače i travnja i jačim između kolovoza i studenog dok kitovi putuju pokraj mjesta snimanja - rekli su autori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 11:56