Falco eleonorae

Mudri letači: Gnijezde se na otocima preko kojih prelijeću mnoge ptice na putu u tople krajeve

Vrsta je dobila ime po srednjovjekovnoj sardinskoj plemkinji, Eleonori d‘Arborea

Eleonorin sokol

 Martin Grimm/dpa/profimedia

Dok mnoge ptice migriraju u ovom periodu godine, Eleonorin sokol podiže svoje mlade! Ove fascinantne grabljivce gnijezde se na otocima lastovskog i viškog arhipelaga, ključnim točkama na migracijskoj ruti brojnih ptica selica, objavili su iz udruge BIOM. Mjesta na kojima podižu mlade vrlo su mudro odabrana, jer pravo preko njih brojne vrste putuju u tople krajeve, pa postaju lak plijen.

Sezona gniježđenja ovih ptica počinje krajem ljeta, a mladi napuštaju gnijezdo početkom jeseni, kako bi iskoristili jesenju migraciju za prehranu. U tom periodu, prehrana Eleonorinog sokola drastično se mijenja. Preferiraju, naime, migratorne ptice umjesto beskralješnjaka, tako da je više od 111 različitih vrsta ptica zabilježeno je kao njihov plijen. Kad ne jedu druge ptice, na meniju su im kukci raznih veličina.

Još jedna zanimljivost: Vrsta je dobila ime po srednjovjekovnoj sardinskoj plemkinji, Eleonori d‘Arborea koja je u 14. stoljeću uvela stroge mjere za očuvanje okoliša, uključujući zaštitu sokolova. Upravo odatle dolazi ime vrste Eleonorin sokol (Falco eleonorae).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 15:40