OPASAN STVOR

Muškarac iz Komiže ulovio neobičnu ribu, pitao na Facebooku o kome se radi, stručnjaci: ‘Ni slučajno je ne diraj!‘

U našem su moru ove životinje otkrivene 2012. godine, no nije poznato razmnožavaju li se i u Jadranu

Ilustracija

 -/ardea/profimedia

- Kakva je ovo riba? - upitao je jedan muškarac iz Komiže na Facebooku uz sliku životinje koju je ulovio u Jadranskom moru. Stručnjacima je na prvi pogled jasno o kome se radi, no mnogima ona još nije poznata.

Riječ je o napuhači, najotrovnijoj ribi na svijetu. Naravno, nisu sve takve - otrovne su samo neke vrste, ali gospodin iz Komiže je imao tu nesreću da se susretne baš s onom koja jest otrovna.

Napuhače se, ističu stručnjaci, ne smiju jesti. Ne samo to, nego, ako dotaknemo ovu ribu, ne smijemo ni trljati oči. Premda ih u našem moru nema toliko mnogo kao u vodama oko, primjerice, Turske i Grčke, za očekivati je da će ih u godinama koje su ispred nas biti sve više. Zbog toga je nužno znati prepoznati ribu koja može biti pogubna za naše zdravlje.

U Sredozemnom moru živi desetak vrsta napuhača, no nije poznato točno koliko ih je u našem moru, a ne zna se niti razmnožavaju li se kod nas. Inače, ova je vrsta na Mediteran doplivala 2003. godine, kada je prva ulovljena u Turskoj, i od tada se širi nevjerojatnom brzinom. U našem su moru ove životinje otkrivene 2012. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 17:31