IMA NADE

Odlične vijesti iz Pule: Dvije periske ispustile ženske spolne stanice, evo zašto je to važno

O životnom ciklusu ne zna se mnogo s obzirom na to da je ovaj školjkaš zaštićena vrsta na kojoj nije bio pokušaja uzgoja

Ilustracija

 

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Iz pulskog akvarija objavili su kako su u zadnja dva dana dvije periske ispustile ženske spolne stanice. Pretprošli vikend, u noći s nedjelje na ponedjeljak, treća jedinka ispustila je i muške i ženske gamete, no kao i kod prvog pokušaja, uspjeli su dobiti ličinke do faze trohofore.

- Nastavljamo rad na poboljšanju kvalitete vode za razvoj ličinki zbog prisutnosti bakterija, praživotinja i ličinki drugih morskih organizama, poput mnogočetinaša, u nadi da ćemo u budućim ciklusima postići veći uspjeh u uzgoju periski do naprednijih razvojnih stadija. Ovi rezultati, iako još uvijek u ranoj fazi, predstavljaju važan korak prema dugoročnom očuvanju ove kritično ugrožene vrste - objavili su iz akvarija.

O životnom ciklusu ne zna se mnogo s obzirom na to da je plemenita periska zaštićena vrsta na kojoj nije bio pokušaj uzgoja, jer ujedno nije bila komercijalna vrsta. Tek od nedavno, kad je postala kritično ugrožena vrsta, neke institucije su pokušale mrijestiti u kontroliranim uvjetima, no za sada nitko nije uspio zatvoriti životni ciklus - objavili su iz akvarija.

Poznato je da je plemenita periska, kao i neki drugi školjkaši, dvospolac (tzv. sukcesivni hermafrodit), a da bi spriječila samooplodnju, muške i ženske spolne stanice se ne proizvode istovremeno (asinkroni razvoj gameta). Spolno sazrijeva oko druge godine života. Mrijest u prirodi započinje podizanjem temperature vode, najčešće u kasno proljeće, dok je vrhunac mrijesta u ljetnim mjesecima. Oplodnja je vanjska, a ličinačka faza je planktonska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 05:02