MLATOVKE

Otkrivena nova vrsta morskog psa: Znanstvenicima je cijelo vrijeme bio pred očima, ali ga nisu vidjeli

Otkriće dijeli populaciju ovih životinja u zapadnom Atlantiku na dva dijela

Ilustrativna fotografija

 Jeff Rotman/nature Picture Library/profimedia

Otkriven je novi morski pas iz porodice mlatovki koji im se dugo vremena skrivao ispred nosa. Naime, Bonnethead morski psi žive i u Atlantskom i u Tihom oceanu i prije se vjerovalo da predstavljaju jednu vrstu, Sphyrna tiburo. Imaju neobičan način života, kao i izgled, jer su jedan od samo nekoliko morskih pasa svejeda zbog svoje sklonosti prema morskoj travi. Oni su također najmanji među mlatovkama.

Da se radi o novoj vrsti otkriveno je kada su znanstvenici pomno pogledali 23 bonnethead morska psa i shvatili da zapravo postoje neke značajne razlike između određenih morskih pasa, čak i kada su na površini izgledali gotovo identično.

Svelo se to na razlike u njihovim kralješcima i genetskim markerima, što je bilo dovoljno za proglašenje nove vrste, koja je nazvana Sphyrna alleni. Ovo otkriće dijeli populaciju morskih pasa u zapadnom Atlantiku na dva dijela, stvarajući dvije različite vrste iz skupine morskih pasa za koju se smatralo da je samo jedna.

Riječ Alleni u nazivu vrste je odabrana u čast suosnivača Microsofta, Paula Allena, čija je obiteljska zaklada financirala brojne projekte za morske pse i raže.

- Ovdje predstavljamo više linija dokaza koji potvrđuju da su S. tiburo i S. alleni različite vrste - napisali su autori studije, koja je objavljena u časopisu Zootaxa, piše IFL Science.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 00:47