Ovophis jenkinsi

Otkrivena nova vrsta zmije: Otrovnica je, a kad je ugrožena, ponaša se na dosad neviđen način

Iako je tek nedavno identificirana, znanstvenici su primijetili da je nije teško pronaći u divljini

Ilustracija

 Sibons Photography/alamy/alamy/profimedia

Nema bolje vijesti od one da je otkrivena nova vrsta životinja. Takva je vijest prije nekoliko dana stigla iz regije Yunnan u Kini, gdje je otkrivena zmija koja je nazvana Ovophis jenkinsi. Riječ je o otrovnici, koja je veoma neobična, a ime je dobila u čast herpetologa Roberta Jenkinsa, koji je bio poznat prema velikoj ljubavi koju je osjećao prema ovoj vrsti gmazova.

Ovophis jenkinsi se ističe svojom tamnosmeđe-sivom bojom, kako se ističe u studiji objavljenoj u časopisu ZooKeys, dok pojedinci mogu imati varijacije s tamno narančasto-smeđim nijansama i trapezoidnim mrljama duž leđa. Ova zmija obično se sporo kreće, ali kada se osjeti ugroženom, sposobna je napuhati svoje tijelo kako bi izgledala veća i postaje vrlo agresivna, piše portal Green.

Znanstvenici su istaknuli da je ova životinja uglavnom aktivna u jesenskim danima. Ona voli hladne, vlažne i kišne noći, a nagađa se da je to kako bi lakše došla do plijena. U takvim vremenskim okolnostima druge vrste zmija neće baš biti pretjerano aktivne u lovu, pa joj to odgovara. Stručnjaci smatraju kako se ona vjerojatno hrani malim sisavcima.

Iako je tek nedavno identificirana, znanstvenici su primijetili da nije teško pronaći Ovophis jenkinsi u divljini u Yunnanu. Planiraju daljnja istraživanja kako bi bolje razumjeli njene navike, rasprostranjenost i ekološku ulogu u svojem staništu. Također su istaknuli da do sada nema izvješća o napadu ove zmije na ljude, ali upozoravaju na oprez zbog njenog agresivnog ponašanja kad je uznemirena.

image

VauMijau banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 11:13