NEMA IH PUNO

Planinari susretali neobične divokoze, javili Javnoj ustanovi, a oni se oduševili: ‘Znamo o kome se radi‘

Aktivne su danju, žive u krdima sastavljenim od ženki, mladunaca i mužjaka mlađih od tri godine
 Screenshot Facebook

Iz Javne ustanove Natura Viva objavili su kako je na području njihova djelovanja otkrivena zaštićena vrsta životinje. Radi se o balkanskoj divokozi (Rupicapra rupicapra balcanica). Stanište je pronašla u šumama Kleka, a planinari su im dojavili brojne susrete s ovim stvorenjima. Zbog toga su iz te Javne ustanove zamolili lovce da im pomognu, a oni su, kako kažu, s veseljem prihvatili njihovu ponudu.

- Ovim područjem inače gospodari Lovačko društvo Klek Ogulin, koje ponovnu pojavnost ove vrste bilježi od 2019. godine, a procjena brojnosti za sada iznosi između osam i deset jedinki. Dogovoreno je kako ćemo zajednički postaviti dodatnu kameru za bilježenje pojavnosti, a do tada uživajte u videu naše planinske ljepotice koje su nam s veseljem ustupili - objavili su.

Inače, ova vrsta divokoze ima posebne papke koji joj omogućuju spretno skakutanje po stijenama Kleka, bilo da je on prekriven snijegom i ledom ili samo obasjan suncem. Papci su joj od elastičnog tkiva čija je površina uleknuta. Aktivne su danju, žive u krdima sastavljenim od ženki, mladunaca i mužjaka mlađih od tri godine.

Krdo predvodi najstarija i najiskusnija koza. Ljeti se hrane travama, a zimi lišajevima i mahovinama. Ljubitelji su eteričnog bilja. Balkanska divokoza je veličine veće koze i može težiti i do 55 kilograma. Tijekom godine imaju sezonske migracije, a mogu doživjeti i 20 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:58