UDRUGA BIOM

Postoji niz razloga zbog kojih je važno da čiope žive u grafovima: ‘Ovo morate znati...‘

Riječ je o takozvanoj indikatorskoj vrsti, koja govori puno toga o zdravlju ekosustava

Crna čiopa

 Blickwinkel/alamy/alamy/profimedia

Iz udruge BIOM odlučili su educirati javnost po pitanju čiopa u gradovima, odnosno, zbog čega je važno da one žive u urbanim područjima. Nadaju se kako će razumijevanje te činjenice dovesti do toga da se ove ptice bolje zaštite u određenim područjima u kojima se to do sada baš i nije događalo.

Za početak, kažu, ove ptice povećavaju raznolikost vrsta u gradovima, održavajući ekološku ravnotežu i zdrav ekosustav. Poznate su po tome da prvenstveno jedu kukce, uključujući komarce, tako smanjujući potrebu za pesticidima. One su te koje kontroliraju populacije kukaca, pomažući u zaštiti usjeva i smanjenju bolesti koje prenose kukci.

No, nisu to jedini razlozi zašto su one važne. Riječ je o takozvanoj indikatorskoj vrsti, koja govori puno toga o zdravlju ekosustava. Pad broja čiopa može ukazivati na ekološke probleme poput onečišćenja zraka ili nestanka staništa

- Ne valja zaboraviti niti da su one dio prirodne baštine gradova i cijene se zbog svojih prikaza letećeg umijeća, poboljšavajući kvalitetu života u urbanim sredinama. Zbog toga podržimo prisutnost čiopa u našim gradovima - poručili su iz udruge BIOM.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:14