AKVARIJ PULA

Pronađena rijetka vrsta u Jadranu: ‘Čudesan je to rebraš, probat ćemo ga uzgojiti...‘

Ova je vrsta inače rasprostranjena u tropskim, suptropskim i umjerenim vodama

Višeroga leukotea 

 Akvarij Pula

Tijekom prošlotjednog terenskog rada zaposlenici pulskog akvarija su na otoku Cresu vidjeli fascinantno stvorenje. Radi se o autohtonoj vrsti rebraša, višerogoj leukoti (Leucothea multicornis), najvećeg predstavnika iz reda Lobata. Može narasti do 25 centimetara duljine, a prekrivena karakterističnim papilama.

Posebno je zanimljiva zbog svojih dugih, rastezljivih lovki smještenih blizu usta. Lovke, koje mogu biti i do tri puta duže od tijela, iako krhke i teško mjerljive, igraju ključnu ulogu u lovu na plijen, poput malih planktonskih rakova. Njeni oralni režnjevi su veliki i sadrže složene zavijene cjevčice ispunjene hranjivim tvarima. Hermafrodit je, kao i ostali rebraši.

- Tijekom istraživanja, uspjeli smo prikupiti nekoliko jedinki koje su oslobodile spolne stanice, što nam pruža jedinstvenu priliku da po prvi put pokušamo uzgojiti ovu nativnu vrstu rebraša u našem Jellyfish lab-u pod kontroliranim uvjetima - pojasnili su iz akvarija.

Višeroga leukotea rasprostranjena je u tropskim, suptropskim i umjerenim vodama. U Jadranu je rijetka, najbrojnija u sjevernim vodama i može naći tijekom cijele godine. No, najčešće se pojavljuje od prosinca do travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 13:07